× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Süli András ház

Süli András (1897-1969) az egyik legjelesebb parasztfestő 1896-ban született Algyőn. 1930-as években kezdett festeni, 1936-ban már részt vett a budapesti naiv festők kiállításán. Az 1940-es évek elején képeit elégette és örökre elhagyta szülőfaluját. Ezt követően nem vett ecsetet a kezébe.

A 60-as években újból felfedezték, képeit felkutatták, és több hazai, valamint külföldi tárlaton ismét kiállították.

Süli András a magyar naiv művészet kiemelkedő alakja volt, Algyőn utcát neveztek el róla, s a házon emléktáblát helyeztek el. Megkapta az Algyő Első Díszpolgára kitüntető címet.  A község képviselőtestülete hamvait hazahozatta, és 2000. október 1-jétől hazai földben, a temetőben elhelyezett díszsírban talált nyugodalmat.

2019-ben Algyő Süli András emlékévvel emlékezett meg híres szülöttéről, életéről Oláh Ernő a Múzsa áldozata című „parasztregényében” olvashatunk.

Ezen a weboldalon is bővebben tájékozódhatnak: https://suli-andras-algyo-festoje.webnode.hu


Kapcsolódó galéria: Süli András ház (3 db kép)

 

Továbbiak

A kulturális és közösségi élet egyik központja. A közel ezer négyzetméteres Algyői Faluház közművelődési intézményt, melynek építéséhez a lakosság adományaival nagymértékben hozzájárult, 1995-ben avatták föl.


A ma is álló templom - a barokk sisak kivételével - középkori eredetű. A templomot Szent Anna – a Szűzanya édesanyja – tiszteletére szentelték.


A kilátó 15 méter magasságú. Található még a területen védőház, erdei bútorok, padok és asztalok, tűzrakó helyek.


Eredetileg kovácsműhelyként funkcionáló épület a XX. század elejétől Elekes László kovácsmester tulajdonában állt. A több mint százéves, hagyományos parasztházban jelenleg az 1930-as, illetve 1970-es éveket bemutató kiállítást láthatunk.


×