× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Szent Anna templom

Az algyői templomot Szent Anna – a Szűzanya édesanyja – tiszteletére szentelték. Búcsúját július végén, Anna napkor tartja.

A templom pontos építési idejét nem ismerjük: keletkezését egyes kutatók a torony építészeti jellegzetességei alapján a 13. századra teszik. Az első biztos pont, hogy az 1528-as Tabula Hungariae-nek nevezett térképen Algyőt templomos helynek ábrázolják, a második pedig az 1718-as az egyházlátogatási jegyzőkönyv, mely szerint az algyői templom kőből épült. A századok során a torony kivételével többször átépítették. Az 1879-es nagy árvíz az épületet megrongálta, de nem pusztította el. 1936-ban a templom kicsinek bizonyult, de a töltés miatt kibővítése csak úgy valósulhatott meg, hogy hajóját elbontották és 90 fokban elforgatva építették fel.

A templomról bővebben helytörténeti blogunkban olvashatnak: https://algyoi-konyvtar.cms.webnode.hu/tortenete/

A templom oldalába két márványtáblát falaztak az első és második világháborúban elesett algyői hősi halottak emlékére.

Az emléktáblák felett kialakított csúcsos falüregekben Nepomuki Szent Jánosnak – a halászok és vízen járók védőszentjének – a szobra és főtisztelendő Sztollár Istvánnak – a templom újjáépítőjének – a mellszobra kapott helyet.


Kapcsolódó galéria: Szent Anna templom (10 db kép)

Galéria további képei
 

Továbbiak

A kulturális és közösségi élet egyik központja. A közel ezer négyzetméteres Algyői Faluház közművelődési intézményt, melynek építéséhez a lakosság adományaival nagymértékben hozzájárult, 1995-ben avatták föl.


A kilátó 15 méter magasságú. Található még a területen védőház, erdei bútorok, padok és asztalok, tűzrakó helyek.


Eredetileg kovácsműhelyként funkcionáló épület a XX. század elejétől Elekes László kovácsmester tulajdonában állt. A több mint százéves, hagyományos parasztházban jelenleg az 1930-as, illetve 1970-es éveket bemutató kiállítást láthatunk.


Élőhely szerint mutatja be a gyógy- és fűszernövényeket. A vadon élő, gyűjthető fajtákat, a hazánkban termesztett gyógy- és fűszernövényeket, virágoskertek növényeit, gyümölcsöt termő növényeket, illetve olyan növényeket melyek hazánkban nem honosak.


×