× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

TURIZMUSFEJLESZTÉS ALGYŐ TELEPÜLÉSEN

01_TOP PLUSZ_Turisztika_Átnézeti.jpg (754 KB)Algyő Nagyközség Önkormányzata 168.000.000,- Ft összköltségű, 100%-os finanszírozású támogatást nyert a TOP PLUSZ-1.1.3-21-CS1-2022-00005 azonosítószámú „Helyi és térségi turizmusfejlesztés” tárgyú felhíváson belül.

A pályázaton belül egy komplex turisztikai beruházás jön létre Algyő településén.

Beavatkozási helyszínek:

 1. Szabad-strand
 2. Tájház és Ezerjóház
 3. Tanösvény
 4. Levendula szálló területe
 5. Kilátó

1. SZABADSTRAND FEJLESZTÉSE

1/1. Strandok területfejlesztése, közműpótlások kiépítése:

A strandterületen üzemelő szabadstrand, valamint a „régi” strandként nevezett part tereprendezése, fejlesztése, valamint a jelenleg még nem kialakított területek bevonása a Tisza jobb partján felfelé, a két strandterület egységessé tétele:

1/2. Szabadstrandon a büféhez tartozó vendégtér fejlesztése:

A szabadstrand büfé fejlesztése a szolgáltatási színvonal emelését szolgálja:

1/3. Út, üzemviteli (manipulációs tér) építése, felújítása:

A fejleszteni kívánt terület megközelítése jelenleg beton vasúti talpfákkal van biztosítva, ami nem megfelelő az elvárt színvonalnak, a nyári száraz főidőszakban a gépjárműforgalommal járó porképződés nagyon magas. Az út rábetonozással kerül javításra. Az úthoz kapcsolódó manipulációs terek a hajók és úszóművek kivételének, árvízi mentésének előírás szerinti kivitelezéséhez jelent megoldást. 

1/4. Információs táblák készítése:

A tájékoztatás színvonalát javító fejlesztés. cégtábla:

  • házirend,
  • tiltó és szabályzó táblák,
  • irányjelző táblák.
 •  

1/5. Csúszda, élményelem létesítése a szabad strandon:  

Kereskedelemben kapható elem kerül kihelyezésre. Mivel a víz szintjének megfelelően folyamatosan állítani szükséges, ezért oldható formában kerül kihelyezésre. 


2. TÁJHÁZ ÉS EZERJÓHÁZ FEJLESZTÉSE

A Tájház és az Ezerjóház a töltés mentett oldalán, a Polgármesteri Hivatal mellett található, közel a Szent Anna kikötőhöz vezető rámpához. Mind a Tájház, mind az Ezerjóház, valamint a közös udvaruk kiegészítő rendezvények megtartására, közösségi találkozópontnak alkalmas létesítmény.

A Tájház kiállítási témája kapcsolódik a Tiszához, a vízi élethez.

2/1. Tájház helyi védettségű vaskapujának felújítása:

A kapu rossz állapota nem illik a felújított épülethez, funkcióban akadályozza a megfelelő használatot.  

2/2. Ezerjóház kapu cseréje :

A 3,0 m széles, két szárnyú kapu szolgál a fejlesztendő épületek teher- és üzemi forgalmának (sátorállítás, kertrendezés, stb.) biztosítására. Állapota rossz, a turisztikai célból felújított környezethez nem illeszkedik. A felújítás köthető és célszerű e belső terület fejlesztéséhez, a tervezett növekvő használathoz. A tervezett fa borítás megfelelően illeszkedik a környezethez. 

2/3. Ezerjóház bejáró és kerékpár támaszok kialakítása:

Az udvaron és a bejáróban kialakításra kerülő térburkolat a belső udvar megközelíthetőségét javítja. A teherviselő rétegrend teherautó teherbírásának megfelelően kerül meghatározásra, és beton térkő kerül ráhelyezésre.

Az elhelyezésre kerülő 10 db kerékpártámasz a kerékpáros közlekedést támogatja.

2/4. Az Ezerjóház két belső, egy egységet képező területét összekötő járda építése:

A már meglévő kikövezett területeket tervezzük összekötni a szintén az előző pontban leírt beállóval, gyalogos terhelésnek megfelelő rétegrenddel. Jelenleg itt nincs megfelelő közlekedő rész, a terület megközelíthetőségét, a funkcionális használhatóságot akadályozza. A kerékpáros megközelítés esetén a programhelyhez történő gyalogos forgalmat tudjuk biztosítani.


3. TANÖSVÉNY FEJLESZTÉSE

3/1. Meglévő tanösvény kitakarítása:

A meglévő tanösvény kitakarítása, növelése, 188 fkm-től 190 folyam kilométerig. Ezen a szakaszon 2 fok (188,2 és 189,2 fkm szelvényeknél) felújítása, javítása az út biztosítása, a terület védelme, turisztikai vonzerő fejlesztése, színvonalának emelése érdekében. 

3/2. Interaktív elemek:

A meglévő tanösvény interaktív fejlesztése: 5 állomás a két kikötő közé, egy a két strand közé. Témakör a vizek világa, kubikok, árterek, növény és állatvilága.


4. LEVENDULA SZÁLLÓ FEJLESZTÉSE

4/1. Tanösvény, sétaút végpont kialakítás:

A fejlesztéssel a tanösvény és sétaút végpontját alakítjuk ki, a helyi értékké nyilvánított algyői hangár mellett (Szentgyörgyi repülése, hősök emlékezése). A Levendula Hotel kertjében (tanösvény végpontján) (hrsz: 01774) az AN 2-es muzeális repülőgép felújítása, a környezetében kiülő, pihenőhely kialakítása, javítva ezzel a szolgáltatás színvonalát. Kerékpár tárolók létesítése, a megyei stratégiában szereplő szolgáltatási igényekhez tudunk megfelelni, elősegítve a közlekedési módok találkozását (víziút, lovaspálya, kerékpár, stb.).

4/2. Hangár felújítása:

Történelmi jelentőségű, helyi védettségű – rendezvény helyszín céljára használt - hangár felújítása:

  • tetőhéjazat esetleges javítása,
  • bádogozás,
  • tetőablakok, nyílászárók cseréje, javítása
  • kül- és beltéri falfelület szükség szerinti javítása.


5. KILÁTÓ FEJLESZTÉSE

Meglévő kilátó fejlesztésén, felújításán a kilátó balesetveszélyes elemeinek cseréjét, teljes szerkezet festését, környezetének, a csatlakozó útszakaszának rendbetételét, továbbá napelemes kandeláberek kihelyezését kívánjuk elvégezni.       

További információ kérhető: Katona Máté katona.mate@algyo.hu , és +36 62 517517 / 914 elérhetőségen.


Kapcsolódó galéria: TOP PLUSZ-1.1.3-21-CS1-2022-00005 Turizmusfejlesztés Algyő Településen (2 db kép)

×