× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Lázárék elmagyarázták az algyőieknek, miért drágult sokkal jobban a vasútvillamos-jegyük

|
2024. február 09. | Gazdaság

„Nem igazán értjük, úgy tűnik, hogy az algyőieket nagyobb hátrány érte” – mondta még január közepén Molnár Áron, Algyő első embere arról, hogy januártól megemelték a TramTrain-jegyek árait. Lakossági jelzések hívták fel ugyanis a figyelmét arra, hogy míg a nagyobb távon, Hódmezővásárhely–Szeged között mindössze 18%-kal, addig Algyő és Szeged között már 35%-kal növekedett a jegyek költsége.

A polgármester saját fogalmazása szerint magyarázatot várt a MÁV vagy más illetékes részéről a jelenségre, még Lázár János építési és közlekedési minisztert is megkereste levélben. A válasz mostanra megérkezett, az Építési és Közlekedési Minisztérium magyarázata szerint a közösségi közlekedésre általában igaz, hogy magas a fix költségek aránya, emiatt a rövidebb távú utazások fajlagosan nagyobb költséghányaddal rendelkeznek, így a kezdetektől igaz volt, hogy arányaiban a rövidebb távú jegy drágább. 

Ráadásul a legutóbbi tarifakorrekciónál a minisztérium szerint „a degresszivitás erősödött”, így a magasabb költségek sajnos jobban érvényesültek a rövidebb távú utazásoknál. Megjegyezték, a tram-train jegyrendszerének árképzése megegyezik a helyközi szolgáltatás többi szegmensében lévőkkel. Ugyanakkor említették a kedvező árú vármegye- és országbérleteket.

„Talán ezzel csak egy gond van, hogy ezen az elven akkor előbb–utóbb a rövidebb távú utazások ára nemhogy utolérné, de el is hagyná a hosszabb távú utazások árát. Jelenleg az Algyő–Szeged út 500 forintba, a Hódmezővásárhely–Szeged pedig csupán 550 forintba kerül” – kommentálta a levelet Algyő polgármestere.

forrás: szegeder.hu (Legény Dániel)

 

További hírek

A MÁV vizsgálja a vasútvillamos menetrendjének lehetséges sűrítését, ugyanis a már több mint két éve Szeged és Hódmezővásárhely belvárosai között ingázó járaton egyre többen vannak, reggelente alig lehet felférni a szerelvényekre – értesült a Szegeder.

2024. február 29. | Napjaink Bővebben

A temető bejárati részén és a ravatalozó környékén 2024. március 1-én pénteken megkezdődnek a térkő felújítási munkálatok. A Gyeviép Nkft. által végzett beruházás várhatóan több hetet vesz igénybe.

2024. február 29. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata és az Algyői Könyvtár újabb sikeres pályázatot tudhat magáénak.

2024. február 28. | Önkormányzat Bővebben

Önkormányzatunk részt vett Makón a víziturizmus fejlesztésével foglalkozó konferencián. A Marost érintő határon átnyúló tervek mellett információt kaptunk a magyarországi víziturizmus fejlesztési irányairól, valamint az alsó-Tisza és a Maros aktív víziturisztikai fejlesztési terveiről.

2024. február 28. | Önkormányzat Bővebben

A Süli András Művészeti és Irodalmi Alkotói Kör pályázatot hirdet, Algyő Nagyközség Önkormányzata, valamint a Gyevikult Nkft. támogatásával: JELEK 2024 Irodalmi Pályázat címmel.

2024. február 22. | Kultúra Bővebben

×