× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Táncosok vették birtokba az algyői tornacsarnokot

|
2022. április 29. | Sport

Profi táncosokkal telt meg az algyői tornacsarnok március 19-én. Idén is községünk adott otthont a Forma Kupa Táncversenynek, amelyet már 18. alkalommal rendeztek meg.

Az első Forma Kupa Táncversenyt 2008-ban szervezték meg, azóta évről-évre sok profi táncos látogatott el Algyőre. A Forma Alapfokú Művészeti Iskola azonban az utánpótlásra is gondol, hiszen már iskolás korban igyekeznek megszerettetni a táncot, mint mozgásformát a gyerekekkel. A Hírmondó kérdéseire Szabó Anita, a Forma AMI igazgató helyettese és táncpedagógusa válaszolt.

– Miért éppen Algyő adhat otthont a versenynek?
– Az algyői csarnok kiváló adottságokkal rendelkezik, emellett évek óta szoros és kiváló az együttműködésünk a Fehér Ignác Általános Iskolával. Az igazgatónő sokat segített a rendezvény gördülékeny előkészítésében. Időről időre jó szívvel térünk ide vissza.

– Milyen kategóriákban versenyeztek most a táncosok?
– Klubközi Országos Bajnokság és Tíztánc Magyar Bajnokság is volt ezen a hétvégén, így sok táncos és táncoktató vett részt a rendezvényen. Ez egy nagyon jó alkalom a találkozásokra és az ötletelésre is, hiszen fantasztikus koreográfiákat, viseleteket láthatunk mi magunk is.

– Milyen korosztály képviselteti magát?
– Gyermek I-II, Junior I-II, Ifjúsági, Felnőtt és Senior korosztályokban versengtek a párosok az érmekért és a kupákért, illetve a magyar bajnokok képviselik hazánkat a Tíztánc Világbajnokságokon ezekben a korosztályokban. A hétvégén a Forma TSE két párosa is döntőt táncolt és a Felnőtt Tíztánc Magyar Bajnokságon a 3. helyet hozta el Kővágó Dávid és Kertész Laura. Az Ifjúsági Tíztánc Magyar Bajnokságon a dobogó legfelső fokára Härtlein Ákos és Farkas Gréta léphetett, így ők képviselik majd Magyarországot november 19-én Litvániában. Nagyon büszkék vagyunk rájuk.

– Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen jellegű versenyre való felkészülés?
– Mivel ez már nem az első megrendezett versenyünk, ezért az előkészület eléggé rutinosan ment, de ez volt az második Magyar Bajnokság, amelyet megrendezhettünk, ez kicsit nagyobb falat volt. Hetekkel a verseny előtt nekiláttunk a szervezésnek. A párosok sok-sok évnyi kemény munka után jutnak el egy ilyen versenyre. Rengeteg gyakorlás, lemondás és fegyelem van egy-egy koreográfia mögött.

– A Forma Táncsport Egyesület melyik eredményeire a legbüszkébb?
– 2017-ben Balogh Csongor és Szabó Anita párosunk Senior I. kategóriában megszerezte a Világbajnoki címet. Hatalmas elismerés ez, rájuk is nagyon büszkék vagyunk. Emellett számtalan országos- és magyar bajnoki címet tudhatunk magunkénak. Minden évben van olyan párosunk, aki képviselheti hazánkat Európa- vagy Világbajnokságon.

– Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában a tanrendbe van illesztve a táncoktatás,
amelyet önök tartanak. Miért hasznos ez az általános iskolás gyerekek számára?
– Az iskolában a Forma Alapfokú Művészeti Iskola keretein belül tanulnak táncolni a gyerekek. Ezzel színesítjük az iskolai programokat, fejlesztjük a gyerekek mozgáskoordinációját, társas kapcsolatukat, illetve javítjuk a tartást. Sőt azt is elmondhatom, hogy a tánc jó hatással van a tanulási képességekre is. Reméljük, a legapróbbak közül is köszönthetünk majd idővel bajnokokat, de már az is sikernek könyvelhető el, ha megszeretik a táncot és nem lesznek majd zavarban, ha a parkettre kell lépni. Az pedig külön öröm, hogy évről évre profi táncosokat is láthatnak az algyőiek.

forrás: Algyői Hírmondó (fotó: Forma Tánciskola facebook)

 

További hírek

A Süli András Művészeti és Irodalmi Alkotói Kör pályázatot hirdet, Algyő Nagyközség Önkormányzata, valamint a Gyevikult Nkft. támogatásával: JELEK 2024 Irodalmi Pályázat címmel.

2024. február 22. | Kultúra Bővebben

Az elmúlt hétvégén rendezte meg a Barátság Sportegyesület az idei Barátság Kupa Országos Nyílt ITF Taekwon-do versenyt Battonyán. A viadalra 31 klub több mint 230 versenyzője adta le a nevezését, köztük az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do Szakosztályának sportolói is.

2024. február 21. | Sport Bővebben

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár tavaly októberben meghirdetett közös pályázata sikeresen lezárult, 173 művet küldtek az alkotók. Az Amikor a toll kibicsaklik című irodalmi és grafikai pályázatot Ménesi Lajosné értékelte.

2024. február 20. | Kultúra Bővebben

Magyar Kultúra Napja és a Faluház 30. születésnapja alkalmából kiállítás

2024. február 16. | Kultúra Bővebben

Ahogy a mondás is tartja, ápolnunk kell az örökségünket, hogy jövőnk legyen. Vannak, akik ezt a mindennapokban teszik munka és család mellett. Laukó Ivettnek a népviseletek lettek a szerelmei és kezei közül fantasztikus alkotások kerülnek ki, amelyek amellett, hogy gyönyörűek, a múltunkat, a kultúránkat őrzik.

2024. február 15. | Kultúra Bővebben

×