× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Sok a munka a tavaknál, de javul a helyzet

|
2023. november 22. | Önkormányzat

A horgásztavak üzemeltetési joga az Algyői Természetvédő Horgászegyesülettől a Gyeviép Nkft.-hez került. A változtatás óta sok munka történt annak érdekében, hogy a vasútállomás mögött lévő tavak és a bennük élő élővilág sorsa jobbra forduljon, a vízkészlet javuljon. A helyzet mára jobb, de még mindig sok a teendő.

Az Gyeviép Nkft. munkatársai az ATIVIZIG dolgozóival végigjárták az Algyő I. öntöző csatornát állapotfelmérés a víz útját akadályozó problémák felderítése érdekében. Ennek eredményeként elsődleges intézkedésként kitakarították az Algyői-főcsatorna vízkivételi pontját, az öntözőcsatorna csatlakozási műtárgyait, és az Irma Major út melletti területét.

„Ezt követően a lehetőséget kihasználva három napon keresztül kaptunk vizet a tavakba, amellyel főként a 3-as tó vízszintjét emeltük” – mondta a Hírmondónak Füzesy István alpolgármester. A pontos adatok miatt földmerő segítségével felmérték a csatorna lejtését, erre a további intézkedések tervezése miatt voltszükség.

Az ATIVIZIG megkezdte a tavak melletti csatornarész teljes takarítását, felújítását. Mindeközben pedig helyszíni szemlét tartottak a szakemberek a Szegedi Vízmű Zrt. munkatársaival az algyői csatornarendszer mosatásából származó vizek hasznosítása és azok fogadásához szükséges műtárgyak elhelyezése miatt.

Az önkormányzat tárgyalásokat folytatott az Algyői Természetvédő Horgászegyesülettel a horgászat és az engedélyek kiadásáról. Ennek két fő eredménye, hogy 2024. január 31-éig érvényesek a kiadott engedélyek, illetve a napijegyeket továbbra is értékesíti az egyesület. A másik, hogy közös munkaként 590 kilogramm pontyot telepítettek az 1-es és 2-es tavakba.

A folyamatos üzemeltetés biztosítása érdekében a Gyeviép Nkft. felvette a kapcsolatot a vízjogi üzemeltetési és halgazdálkodási engedélyeket kiadó hatóságokkal. A fejlesztési lehetőségek, irányok meghatározása végett pedig a Gyeviép Nkft. vezetése megkeresett a halgazdálkodásban elismert szakembereket, hogy végezzék el a szükséges vizsgálatokat és elemzéseket, illetve segítsenek az ezek alapján létfontosságú intézkedések meghatározásában.

A munka nem áll meg, hiszen az üzemeltető és a használók szempontjából is nagyon fontos, hogy minden a legnagyobb rendben és szabályosan menjen. Remélhetőleg a pozitív változások már érezhetőek a horgásztavakhoz kilátogatók számára.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

A pályázat célja, hogy támogatást biztosítson a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj segítségével a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, tehetséges algyői tanulóknak.

2024. június 13. | Oktatás Bővebben

Választás napközbeni részvételi adatai

2024. június 09. | Önkormányzat Bővebben

Esztergomban rendezték meg az elmúlt hétvégén az idei Kick-Box Utánpótás Magyar Bajnokságot. Ezen az eseményen dőlt el, hogy kik kerülnek be a magyar válogatott keretébe és képviselhetik Magyarországot az augusztus végén, Budapesten rendezendő utánpótlás világbajnokságon.

2024. június 06. | Sport Bővebben

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott A Szakkör programon 2023-ban számos mesterség bemutatásával indult ingyenes foglalkozássorozat. Ezek közül a Gyevikult Nkft. nemezelést harmadik, vesszőfonás szakkört második alkalommal hirdetett meg az Algyői Tájházban. Az itt készült alkotásokból nyílt kiállítás.

2024. június 05. | Kultúra Bővebben

Hagyományőrzés új köntösben. Papp Csilla Alkotó-díjas kézművesünk a sujtás ékszerkészítés mestere. Olyan formákat álmod meg és hoz létre, amelyek nemcsak az ékszert teszik egyedivé, hanem annak a viselőjét is.

2024. június 04. | Kultúra Bővebben

×