× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Sok a munka a tavaknál, de javul a helyzet

|
2023. november 22. | Önkormányzat

A horgásztavak üzemeltetési joga az Algyői Természetvédő Horgászegyesülettől a Gyeviép Nkft.-hez került. A változtatás óta sok munka történt annak érdekében, hogy a vasútállomás mögött lévő tavak és a bennük élő élővilág sorsa jobbra forduljon, a vízkészlet javuljon. A helyzet mára jobb, de még mindig sok a teendő.

Az Gyeviép Nkft. munkatársai az ATIVIZIG dolgozóival végigjárták az Algyő I. öntöző csatornát állapotfelmérés a víz útját akadályozó problémák felderítése érdekében. Ennek eredményeként elsődleges intézkedésként kitakarították az Algyői-főcsatorna vízkivételi pontját, az öntözőcsatorna csatlakozási műtárgyait, és az Irma Major út melletti területét.

„Ezt követően a lehetőséget kihasználva három napon keresztül kaptunk vizet a tavakba, amellyel főként a 3-as tó vízszintjét emeltük” – mondta a Hírmondónak Füzesy István alpolgármester. A pontos adatok miatt földmerő segítségével felmérték a csatorna lejtését, erre a további intézkedések tervezése miatt voltszükség.

Az ATIVIZIG megkezdte a tavak melletti csatornarész teljes takarítását, felújítását. Mindeközben pedig helyszíni szemlét tartottak a szakemberek a Szegedi Vízmű Zrt. munkatársaival az algyői csatornarendszer mosatásából származó vizek hasznosítása és azok fogadásához szükséges műtárgyak elhelyezése miatt.

Az önkormányzat tárgyalásokat folytatott az Algyői Természetvédő Horgászegyesülettel a horgászat és az engedélyek kiadásáról. Ennek két fő eredménye, hogy 2024. január 31-éig érvényesek a kiadott engedélyek, illetve a napijegyeket továbbra is értékesíti az egyesület. A másik, hogy közös munkaként 590 kilogramm pontyot telepítettek az 1-es és 2-es tavakba.

A folyamatos üzemeltetés biztosítása érdekében a Gyeviép Nkft. felvette a kapcsolatot a vízjogi üzemeltetési és halgazdálkodási engedélyeket kiadó hatóságokkal. A fejlesztési lehetőségek, irányok meghatározása végett pedig a Gyeviép Nkft. vezetése megkeresett a halgazdálkodásban elismert szakembereket, hogy végezzék el a szükséges vizsgálatokat és elemzéseket, illetve segítsenek az ezek alapján létfontosságú intézkedések meghatározásában.

A munka nem áll meg, hiszen az üzemeltető és a használók szempontjából is nagyon fontos, hogy minden a legnagyobb rendben és szabályosan menjen. Remélhetőleg a pozitív változások már érezhetőek a horgásztavakhoz kilátogatók számára.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

A MÁV vizsgálja a vasútvillamos menetrendjének lehetséges sűrítését, ugyanis a már több mint két éve Szeged és Hódmezővásárhely belvárosai között ingázó járaton egyre többen vannak, reggelente alig lehet felférni a szerelvényekre – értesült a Szegeder.

2024. február 29. | Napjaink Bővebben

A temető bejárati részén és a ravatalozó környékén 2024. március 1-én pénteken megkezdődnek a térkő felújítási munkálatok. A Gyeviép Nkft. által végzett beruházás várhatóan több hetet vesz igénybe.

2024. február 29. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata és az Algyői Könyvtár újabb sikeres pályázatot tudhat magáénak.

2024. február 28. | Önkormányzat Bővebben

Önkormányzatunk részt vett Makón a víziturizmus fejlesztésével foglalkozó konferencián. A Marost érintő határon átnyúló tervek mellett információt kaptunk a magyarországi víziturizmus fejlesztési irányairól, valamint az alsó-Tisza és a Maros aktív víziturisztikai fejlesztési terveiről.

2024. február 28. | Önkormányzat Bővebben

A Süli András Művészeti és Irodalmi Alkotói Kör pályázatot hirdet, Algyő Nagyközség Önkormányzata, valamint a Gyevikult Nkft. támogatásával: JELEK 2024 Irodalmi Pályázat címmel.

2024. február 22. | Kultúra Bővebben

×