× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Nemezelő és vesszőfonó kiállítás nyílt az Algyői Tájházban

|
2024. június 05. | Kultúra

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott A Szakkör programon 2023-ban számos mesterség bemutatásával indult ingyenes foglalkozássorozat. Ezek közül a Gyevikult Nkft. nemezelést harmadik, vesszőfonás szakkört második alkalommal hirdetett meg az Algyői Tájházban. A két csoport két heti rendszerességgel szerdánként és péntekenként gyűlt össze. Az itt készült alkotásokból nyílt kiállítás.

A kiállítást Molnár Áron Algyő Nagyközség polgármester és a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Vármegyei Igazgatóságának igazgatója nyitotta meg.

A nemezelők már egy nagy tudással bíró csoportként több új technikát, mintát, formavilágot fedezhetett fel a foglalkozások folyamán. A kiállításban sok egyedi ötlet került bemutatásra, mely a megszerzett tudás segítségével valósult meg.

A vesszőfonó szakkör egy igazi elhivatott tagokból álló csoport, hiszen ők már mesteri szinten gyakorolják a vesszőfonást, nem csak itt a tájházban, hanem Békéscsabán tanfolyami keretek között is. Az életük részévé vált a vessző felhasználása, ezzel tovább éltetve Algyő elfeledett ősi mesterségét.

A két csoport nagy büszkesége, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett „Egyszer volt, hol nem volt” alkotói pályázatán kiemelkedő eredménnyel szerepeltek. A Meseláda című közös alkotással pályázva bekerült a lakitelki székházban megrendezett kiállításba és a két csoport a kimagasló eredményéért elismerő oklevélben részesült.

A Meseláda című pályamunkához videót is készítettünk, melyhez szakmai segítséget D. Szilágyi Barbarától kaptuk.

A kiállítás 2024. június 20-ig tekinthető meg, előre egyezetett időpontban.

 

További hírek

A pályázat célja, hogy támogatást biztosítson a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj segítségével a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, tehetséges algyői tanulóknak.

2024. június 13. | Oktatás Bővebben

Választás napközbeni részvételi adatai

2024. június 09. | Önkormányzat Bővebben

Esztergomban rendezték meg az elmúlt hétvégén az idei Kick-Box Utánpótás Magyar Bajnokságot. Ezen az eseményen dőlt el, hogy kik kerülnek be a magyar válogatott keretébe és képviselhetik Magyarországot az augusztus végén, Budapesten rendezendő utánpótlás világbajnokságon.

2024. június 06. | Sport Bővebben

Hagyományőrzés új köntösben. Papp Csilla Alkotó-díjas kézművesünk a sujtás ékszerkészítés mestere. Olyan formákat álmod meg és hoz létre, amelyek nemcsak az ékszert teszik egyedivé, hanem annak a viselőjét is.

2024. június 04. | Kultúra Bővebben

Az Algyői Falunap egyik kiemelt rendezvényeként az Algyői Foltvarrók Köre 15. jubileumi kiállítása nyílt meg. 2009-ben nyolc fővel indult a szakköri foglalkozás, jelenleg 15 fővel járnak tárlatokra, fesztiválokra.

2024. június 03. | Kultúra Bővebben

×