× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Kérdőív és értékes nyeremények Algyő közlekedésfejlesztése érdekében

|
2023. december 02. | Önkormányzat

A közlekedési szokások és igények megismerése érdekében Algyő vonatkozásában elkészült egy mobilitási kérdőív, amely két irányt érint, egyrészt a lakosságit (Algyő belterület), illetve a munkahelyit (MOL ipartelep, Jura Ipari Park). A kérdőívek fontos információkat tartalmaznak az algyői kerékpáros stratégiáról, és az ehhez kapcsolódó útfejlesztésekről is.

Az így keletkezett adatokat szakértők bevonásával elemezik, és ezek alapján mobilitási tervet készít az önkormányzat.

A lakossági kérdőív november 15-étől elérhető Algyő honlapján, amelyet csak elektronikus formában lehet kitölteni.

A kitöltők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. A fődíj egy elektromos roller.

Lakossági mobilitási felmérés - Algyő

A fentiek előzménye, hogy az önkormányzat kezdeményezésére a MOL Nyrt., valamint a Szegedi Közlekedési Kft. közös munkába kezdett a nagyközség területének közlekedési fejlesztése érdekében.

A munka alapjául szolgál, hogy az elmúlt években a település megnövekedett belső forgalma mellett továbbra is jelentős az ingázó forgalom a szomszédos településekre, Szegedre és Hódmezővásárhelyre. Továbbá Algyőn nagy kiterjedésű telephellyel rendelkezik a MOL Nyrt., illetve a Jura Ipari Parkban számos – főként a MOL-t kiszolgáló – vállalkozás, cég üzemel, így számottevő a területre érkező forgalom is.

Algyő közúti hálózata elsősorban a 47-es útra fűződik fel, az ingázó forgalom ezen kívül a MOL belső úthálózatát, az úgynevezett „Olajos utat” használja. A nagyközség lakosságszámának emelkedésének miatt az egyéni gépjárműforgalom egyre inkább nő a településen belül. Modern kerékpáros infrastruktúra pedig nincs kiépítve a belterületen.

Az ipari területek egyéni gépjárműforgalma szintén növekszik, a parkolók biztosítása egyre nehezebb, a telephelyek alternatív eljutásához hiányos a gyalogos-kerékpáros infrastruktúra.

A közösségi közlekedést Szeged–Algyő autóbuszjárat, a tram-train, valamint a MOL munkásszállító járatai bonyolítják le. A közúti közlekedési módot a főként Szeged határában tapasztalható torlódások nehezítik, amelynek mértéke az elkövetkezendő időszakban várhatólag tovább növekszik. A tram-train kihasználtsága folyamatosan erősödik, azonban a megálló a település szélén helyezkedik el, a megközelítése nem ideális.

A fentiek alapján az önkormányzat, a MOL Nyrt. és a Szegedi Közlekedési Kft. képviselői a jövő közlekedési helyzetének javítása érdekében célként határozták meg:

  • Az autóforgalom visszaszorítását, az egyéni gépjárműhasználattal szembeni alternatíva lehetőség szerinti biztosítását.
  • Az elektromos közlekedési módok lehetőségeinek feltárását (ideértve a mikromobilitási eszközöket is, például elektromos közroller)
  • A tram-train tekintetében Algyő településen belül, illetve az ipari területről a ráhordás megoldása.
  • Algyő lakosságát, és a helyi munkáltatókat lefedő mobilitási terv elkészítése lakossági igény- és preferencia vizsgálattal, a mobilitási szokások felmérésével.
  • A felmérés adatai alapján kutatás+fejlesztés+innováció hármas egység megvalósulását célként meghatározó ajánlások, projektjavaslatok megfogalmazása.

Az európai közlekedési trendek, fejlesztési irányok alapján az elektromos közlekedés, a mikromobilitási terület, és a vezető nélküli járművek fejlesztése lehet a célterület.

Október 30-án a résztvevő cégekkel vezetői szintű egyeztetés történt. Ennek során kiemelték, hogy a közös munka elvárt eredménye a jelenlegi mobilitás átfogalmazása, új közlekedési irányok, és megfelelő szintű közlekedésszervezés meghatározása, valamint ezek elfogadása érdekében szemléletformálás a lakosság körében.

 

További hírek

Nagyjából egy kilométer hosszon újul meg első ütemben a Kastélykert utca: kiszélesítik az utat és kerékpáros nyomot is kialakítanak – erről is döntöttek a képviselők az áprilisi testületi ülésen. Az is eldőlt, hogy 17 nyári tábort támogatnak, és az idősek támogatását kiterjesztették.

2024. május 28. | Önkormányzat Bővebben

Kerek évfordulót ünnepelhettünk idén, hiszen 30 éves az Algyői Faluház. A falunapi rendezvények is ez a kerek szám köré szerveződtek. Három napig kicsik és nagyok is találhattak érdekes és izgalmas programot maguknak.

2024. május 27. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata 2024. május 28-án megkezdi a Géza utca páratlan oldalán a járda felújítását. Az építkezés alatt a páros oldalon lakók is számíthatnak forgalmi akadályokra! Időpont: 2024. május 27. (hétfő) 18:00, helyszín: Géza u. és a Bányász u. sarka.

2024. május 25. | Önkormányzat Bővebben

2024. május 24-én Magyarkanizsán aláírtuk az „Atlétika mindenkinek” című közös projektünk partnerségi szerződését. Az IPA-Interreg program keretében 152.234.269-Ft vissza nem térítendő 95%-os támogatást nyert önkormányzatunk.

2024. május 25. | Sport Bővebben

×