× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Hatvan férőhelyes új bölcsőde várja szeptembertől Algyő legkisebbjeit

|
2023. május 11. | Oktatás

Elkészült a Tiszavirág utcában településünk új bölcsődéje, amely már 60 férőhellyel várja majd a gyerekeket. Az új intézmény csaknem 900 millió forintba került.

Az épület a Széchényi2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, illetve a Pénzügyminisztérium 2018. évi Bölcsődei Fejlesztési program keretein belül valósulhatott meg. A pályázatok a bölcsődei ellátási formákhoz való hozzáférés javítását és a bölcsődei ellátási formákhoz nyújtott szolgáltatások minőségi fejlesztését tűzte ki célul. Algyő lélekszáma olyan mértékben megnövekedett, hogy szükség volt egy új bölcsőde létrehozására. A csaknem 10 százalékos növekedés nagy részét fiatal családok adják, akik vagy kisgyermekkel érkeztek a településre, vagy most terveznek családot alapítani. Az ő életüket több programmal kívánta az önkormányzat megkönnyíteni, illetve az itteni életet vonzóvá tenni, hiszen például minden újszülöttet 100 ezer forinttal ajándékoz meg az önkormányzat, van segítség fiataloknak lakáshoz jutni, illetve a fiatal házasulandókat is részesülnek támogatásban. Ezek a programok sikeresnek bizonyultak, hiszen Algyő igen népszerű településsé vált, a sok gyermek miatt pedig megfiatalodott a nagyközség társadalma. Nagy szükség volt egy új, modern bölcsődére.

Maga az épület a Sportközpont és az iskola közelében épült meg, egyfajta központot kialakítva ezzel. Már csak egy új óvoda hiányzik a sorból. Az építkezés során fontos szempont volt a környezetbarát anyagok használata, központi kérdés volt a természetesség, a fény kérdése és nem utolsó sorban, hogy illeszkedjen az épület a környezetébe.

„Erre az épületre büszkék lehetünk” – fogalmazott Molnár Áron polgármester átadóbeszédében.

Az új bölcsőde két pályázatból valósult meg, ehhez pedig önerő is társult, így tulajdonképpen három forrásból épülhetett fel. A teljes költség 894 millió forint volt, amelyből az építési rész az 764 millió, ehhez csatlakozott 130 millió forint önerő. A 2021 novemberében kezdődött építkezésre mostanra rendben befejeződött.

„Egy település erejét az mutatja, hogy mennyi gyermek van. Algyő gyarapodó lakossága pedig megcáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy itt az emberek jól érzik magukat, szeretnek itt élni” – erről Polner Eörs, a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés alelnöke beszélt az intézmény avatóján.

Az ünnepség keretén belül Jankovicsné Veres Katalin, az Algyői Egyesített Szociális Intézmény vezetője és Gyömbér Kornélia, az Algyői Egyesített Szociális Intézmény Bóbita Bölcsőde vezetője helyezték el az intézmény időkapszuláját.

 

További hírek

A Süli András Művészeti és Irodalmi Alkotói Kör pályázatot hirdet, Algyő Nagyközség Önkormányzata, valamint a Gyevikult Nkft. támogatásával: JELEK 2024 Irodalmi Pályázat címmel.

2024. február 22. | Kultúra Bővebben

Az elmúlt hétvégén rendezte meg a Barátság Sportegyesület az idei Barátság Kupa Országos Nyílt ITF Taekwon-do versenyt Battonyán. A viadalra 31 klub több mint 230 versenyzője adta le a nevezését, köztük az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do Szakosztályának sportolói is.

2024. február 21. | Sport Bővebben

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár tavaly októberben meghirdetett közös pályázata sikeresen lezárult, 173 művet küldtek az alkotók. Az Amikor a toll kibicsaklik című irodalmi és grafikai pályázatot Ménesi Lajosné értékelte.

2024. február 20. | Kultúra Bővebben

Magyar Kultúra Napja és a Faluház 30. születésnapja alkalmából kiállítás

2024. február 16. | Kultúra Bővebben

Ahogy a mondás is tartja, ápolnunk kell az örökségünket, hogy jövőnk legyen. Vannak, akik ezt a mindennapokban teszik munka és család mellett. Laukó Ivettnek a népviseletek lettek a szerelmei és kezei közül fantasztikus alkotások kerülnek ki, amelyek amellett, hogy gyönyörűek, a múltunkat, a kultúránkat őrzik.

2024. február 15. | Kultúra Bővebben

×