× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Folytatódhat a közvilágítás korszerűsítése

|
2024. június 19. | Önkormányzat

Közbeszerzést írnak ki a közvilágítás fejlesztésének második ütemére – erről is döntött májusi rendes ülésén a képviselő-testület, amelynek tagjai összesen húsz napirendi pontot tárgyaltak meg. Módosították a költségvetést is, és elhangzott, hogy egy trafót is kell vásárolniuk.

Elsőként a négy önkormányzati társaság tavalyi évre vonatkozó egyszerűsített beszámolóit tárgyalták meg a képviselők, amelyeket el is fogadtak.

Traktort vesznek

Az AKTV Kft. tavalyi adózott eredménye 24 ezer forint volt. Ballai Ferenc ügyvezető az ülésen elmondta, eleinte veszteséggel terveztek a 2023-as esztendőre, ezt azonban év közben ledolgozták és bár minimális, de nyereséggel zártak.
A Gyeviép Nkft.-nek a tavaly évi mérleg szerinti adózott eredménye 8 millió 237 ezer forint volt. Kövér Imre ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a bölcsődeépítésnek és önkormányzati megrendeléseknek köszönhető a társaság eredménye. Hozzátette, a fent említett összegből egy használt traktort szeretnének vásárolni, a jelenlegi ugyanis 42 éves, már nem gazdaságos már a fenntartása. Ezt támogatta a testület.
A következő előterjesztésből az derült ki, hogy a Gyevikult Nkft. 165 ezer forint nyereséget tudott felmutatni. Kovács László ügyvezető igazgató arra hívta fel a testület tagjainak figyelmét, hogy 2018 és 2023 között azon túl, hogy minden rendezvényt megtartottak, a visszapótlás mértékét ráköltötték az ingatlanokra, ami meghaladja a 30 millió forintot. Ezt nagy sikernek könyvelte el.
A negyedik társaság, a Gyevitur Nkft. 5 millió 825 ezer forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet. Ezzel kapcsolatban Katona Krisztina ügyvezető igazgató arról beszélt, hogy rengeteg korábban elmaradt fejlesztést, eszközpótlást tudtak elvégezni, amelyekkel kapcsolatban pozitívak a vendégeik visszajelzései is. Kiemelte a dolgozók elkötelezettségét is és úgy értékelt, hogy jó irányba halad a cég.

Módosították a büdzsét

Az ülésen módosították a Gyevikult Nkft. vagyonkezelési szerződését is, ami a horgásztanya kivételét jelentette a cég vagyonkezeléséből. Molnár Áron polgármester a napirend kapcsán elmondta, hogy eddig két vagyonkezelési megállapodás volt, az egyik a Gyeviéppel a horgásztavak kezelésére, a másik pedig a Gyevikulttal a horgásztanya kapcsán. A módosítást az indokolta, hogy egyszerűbb, ha egy kézben van a vagyonkezelés, például a közüzemi számlák miatt is, tehát – mivel a képviselők támogatták mindkét előterjesztést – a Gyeviép Nkft.-hez tartozik immár a horgásztavak mellett a horgásztanya is. Az ülésen elhangzott, hogy a lakosság részéről nem lesz változás a horgásztanyával kapcsolatban, az árak is változatlanok.
Az idei költségvetésről szóló rendelet módosítása is a képviselők elé került. A Kovács Erika pénzügyi- és adócsoport vezető nevével fémjelzett előterjesztésből kiderül, hogy erre az évre a büdzsé eredeti bevételi előirányzata csaknem 5 milliárd 260 millió forint volt, a módosított pedig 5 milliárd 657 millió 816 forint. Elhangzott, növekmény oka két nyertes pályázat, egy szerb–magyar kiíráson csatornatisztító gépre nyertek forrást, továbbá a rekortán futópálya építése is megvalósulhat. Belekerült továbbá a költségvetésbe, hogy a könyvtár égisze alatt nyertek kültéri eszközöket, sátrakat, illetve padokat és asztalokat is. A zárszámadásnál jelentkezett plusz 42 millió forintot is most vezették át és az állami normatív támogatásoknál is jelentkezett plusz, így jött ki a magasabb összeg. A rendeletet egyhangúlag módosította a testület.

Sok a fiatal

Tárgyalták az Egyesített Szociális Intézmény és bóbita Bölcsőde tavalyi évi működéséről készült beszámolót is. Jankovicsné Veres Katalin előterjesztéséről Molnár Áron elmondta, kijelenthető, hogy mind a gyermekjólét, mind a családsegítés területén nem hagyják, hogy akut problémák alakuljanak ki, próbálnak mindenütt segíteni, ahol szükséges. A beszámolót egyhangúlag elfogadták a képviselők.
Egy átfogó értékelés is a testület elé került a település 2023. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról. Ebből Molnár Áron kiemelte, hogy tavaly év elején 5569 fő volt a nagyközség lakosságszáma, közülük 1327 fő volt 18 év alatti. Ezt jó adatnak nevezte a polgármester, mert több mint 22 százalékra jött ki a fiatalok aránya, és számos település nem büszkélkedhet ilyen arányszámmal.
„Elmondható, hogy az algyői korfa stagnál, ez az adat pedig az európai társadalmakban jó számnak számít. Mindez az elmúlt évek önkormányzati munkájával kapcsolatban is jelzi, hogy jó úton haladunk, a megkezdett munka már számszakilag is kimutatható, ezt az utat kell folytatni” – közölte a polgármester.

Folytatják a programot

Mint ismert, a nagyközség több ütemre bontva tervezte meg a közvilágítás fejlesztését. Az alapvető cél a modern LED-es lámpatestekkel az, hogy spóroljanak a számlákon. Az első szakasz tavaly novemberben kezdődött, akkor a legrégebbi lámpatesteket cserélték le. Akkor nem kellett közbeszerzést kiírniuk, mert az 50 millió forintos közbeszerzési értékhatár alatti volt a fejlesztés költsége, a második ütemnél viszont már meghaladja ezt az összeget.
Molnár Áron elmondta, hogy a második ütem szinte a teljes települést lefedi, ezután csak az úgynevezett archaikus lámpák, a kandeláberek maradnak hátra. Hozzátette, mivel pontos kiviteli tervek a második ütemre még nem készültek, ezért indikatív árajánlatuk van az első ütem kivitelezőjétől, az MVM Lumen Kft.-től, ezért bruttó 70 millió forintos keretösszeget határoztak meg erre. A fejlesztés a belterületen 397 darab kompakt fénycsővel ellátott közvilágítási lámpatest elbontását, és helyette LED-es közvilágítás kiépítését tartalmazza, tervezéssel, engedélyeztetéssel, anyagköltséggel, a bekötővezeték cseréjével, valamit szükség esetén a lámpakarok cseréjével együtt. A képviselők egyhangúlag támogatták a program folytatását.

Trafót cserélnek

A horgásztana elektromos hálózatának felújítása is szükséges is szükségessé vált, mert tönkrement egy trafó, erről is tárgyaltak a képviselők. Az előterjesztés egy felújított trafó beszerzését tartalmazta, amelyre a legjobb árajánlat bruttó 6,3 millió forint volt. Ezt is támogatták a képviselő-testület tagjai.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő, belterület 996 hrsz., a valóságban Algyő, Kastélykert utca 62. szám alatti üzlethelyiség (jelenleg Kínai üzlet) 2024. október 1. napjával kezdődő határozott/határozatlan idejű hasznosítására vonatkozóan.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén. A szúnyoggyérítés 2024. július 08-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre.

2024. július 05. | Gazdaság Bővebben

A kosárfonás régi, hagyományos mesterség, azonban egyre kevesebb kézművest lehet találni, aki őrzi még a gyevi kosárfonók titkait. Szalmáné Simon Éva Alkotó-díjas szakemberünk nemcsak ismeri csínyjt-bínyját ennek a technikának, de szívesen tanítja is azt.

2024. június 26. | Kultúra Bővebben

Értesítem a Tisztelt Lakosságot, hogy 2024. július 1-én, hétfőn az Algyői Polgármesteri Hivatal zárva tart.

2024. június 25. | Önkormányzat Bővebben

×