× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Foltvarró és kézimunka kiállítás nyílt

|
2021. november 27. | Kultúra

Október 16-án rendhagyó kiállítást nyílt az algyői Alkotóházban, ahol az Algyői Foltvarrók Körének és a Fürge Ujjak Műhelyének tagjai tárták a nagyérdemű elé az elmúlt időszakban készült alkotásaikat. A ház szebbnél szebb textil és fonal csodákkal telt meg, amelyek zömében a járványidőszak alatt készültek, némelyik saját ötlet alapján, némelyik online térben tartott tábor alatt, de van olyan is, ami szűk körben összegyűlve vagy magányosan jött létre.

A tárlatot Füzesy István alpolgármester nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy a kiállított munkákat látva a csodálat és a meglepetés érzése töltötte el. – Csodálat, hogy Algyőn ilyen remekművek készülnek és öröm, hogy helyet tudunk adni ahhoz, hogy ezeket be tudják mutatni alkotók – hangsúlyozta.

Mint mondta, a foltvarrás az egyik legősibb kézimunka, ami Buddhától ered, ugyanis ő volt az első, aki kapott anyagdarabokból szőnyeget varrt. Hozzátette, az évtizedek során használati tárgyból művészeti terület lett, majd abból újra használati tárgy.

– A művészet, az esztétikum és a használhatóság szépen ötvöződik a foltvarrásban, amely végtelen tárháza a kreativitásnak. Ugyanakkor Fürge Ujjak Műhelye által is remek termékek készülnek, az unokáim is gyakran hordozzák magukkal a horgolt állatokat, sokan pedig a csodájára járnak annak, hogy Algyőn ilyen játékok készülnek – részletezte.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a kézimunka méretes közösséget hozott létre a községben, azonban jó lenne, ha a fiatalok is bekapcsolódnának és a mostani tagok tovább tudnák adni a tudást a jövő generációjának, így 20-30 év múlva is ilyen kiállítás nyílhatna a házban.

forrás: Algyői Hírmondó


Kapcsolódó galéria: Algyői Foltvarrók Köre és a Fürge Ujjak Műhelye kiállítása (11 db kép)

Galéria további képei
 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×