× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Fedezzük fel együtt: kirándulás Algyőre

|
2020. augusztus 14. | Napjaink

A koronavírus-járvány miatt idén nyáron előtérbe kerültek a hazai utazások és kirándulások. A szegedma.hu új sorozatában Szeged közvetlen környékét mutatja be néhány fényképpel, amolyan kedvcsinálónak egy hosszabb-rövidebb kiránduláshoz. Első állomásuk Algyő.

A Szegedtől 15 kilométerre fekvő, akár kerékpáron is megközelíthető Algyőn valamivel több mint ötezren laknak.  Neve először Villa Geu névalakban az 1138-ban íródott dömösi prépostság adománylevelében szerepel. A település mai neve bolgár-török eredetű magyar személynévből származik. Győ azonos a Gyeücsa, azaz Géza név szótövével. A 16. század elején tűnt föl az Algew helynév megkülönböztetésül a Tisza folyása szerint feljebb, északabbra alapított Felgyő községtől.

És most lássuk miért is érdemes ellátogatni ide:

Szent Anna templom
A római katolikus templom a 14. században gótikus stílusban épült, majd a 18. században barokk stílusban átépítették. Szent Anna – a Szűzanya édesanya – tiszteletére szentelték.

Faluház
A kulturális és közösségi élet egyik központja. Állandó foglalkozások helyszíne: hagyományőrző néptáncegyüttes, citerások mellett otthont ad számos klub foglalkozásainak, valamint itt a működik a Móra Ferenc Népszínház is.

Tájház
Eredetileg kovácsműhelyként funkcionáló épület a XX. század elejétől Elekes László kovácsmester tulajdonában állt. A több mint százéves, hagyományos parasztházban jelenleg az 1930-as, illetve 1970-es éveket bemutató kiállítást láthatunk.

Ezerjófű Kert
Élőhely szerint mutatja be a gyógy- és fűszernövényeket. A vadon élő, gyűjthető fajtákat, a hazánkban termesztett gyógy- és fűszernövényeket, virágoskertek növényeit, gyümölcsöt termő növényeket, illetve azokat a növényeket is melyek hazánkban nem honosak. Az ismeretterjesztő kert 2015-ben része lett az Algyői Települési Értéktárnak, valamint gyakorlati képzőhelye lett a Szegedi Tudományegyetemnek.

Borbála Gyógyfürdő
Családias, kellemes hangulatú gyógyfürdő mely wellness funkciókkal ellátott élménymedencével és gyógyvizes medencével várja a pihenésre és gyógyulásra vágyókat. Úszómedence és a legkisebbek kedvence – bababarát vízzel üzemeltetett – gyermekpancsoló mellett a wellness részleg finn-, infra-, fény- és aromaterápiás szaunái, gőzkabin, merülő medence, trópusi és dézsazuhany is szélesíti a fürdő kínálatát.

Tisza hullámtéri tanösvény
A hat állomásból álló 2,5 km-es hosszúságú, különleges növényflórája tanősvény kellemes sétára ad lehetőséget a Tisza árterében.

Tisza-parti szabadstrand
A kialakított partszakaszon deszka-sétány, napernyők, strandröplabda pálya, elsősegélynyújtó hely, öltöző, tusoló, illemhely, valamint büfé és kerékpártároló biztosítja a nyugodt pihenést. A rendet és biztonságot úszómester felügyeli.

forrás: www.szegedma.hu

 

További hírek

Nagyjából egy kilométer hosszon újul meg első ütemben a Kastélykert utca: kiszélesítik az utat és kerékpáros nyomot is kialakítanak – erről is döntöttek a képviselők az áprilisi testületi ülésen. Az is eldőlt, hogy 17 nyári tábort támogatnak, és az idősek támogatását kiterjesztették.

2024. május 28. | Önkormányzat Bővebben

Kerek évfordulót ünnepelhettünk idén, hiszen 30 éves az Algyői Faluház. A falunapi rendezvények is ez a kerek szám köré szerveződtek. Három napig kicsik és nagyok is találhattak érdekes és izgalmas programot maguknak.

2024. május 27. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata 2024. május 28-án megkezdi a Géza utca páratlan oldalán a járda felújítását. Az építkezés alatt a páros oldalon lakók is számíthatnak forgalmi akadályokra! Időpont: 2024. május 27. (hétfő) 18:00, helyszín: Géza u. és a Bányász u. sarka.

2024. május 25. | Önkormányzat Bővebben

2024. május 24-én Magyarkanizsán aláírtuk az „Atlétika mindenkinek” című közös projektünk partnerségi szerződését. Az IPA-Interreg program keretében 152.234.269-Ft vissza nem térítendő 95%-os támogatást nyert önkormányzatunk.

2024. május 25. | Sport Bővebben

×