× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

„Egyszer volt, hol nem volt” pályázat

|
2024. március 18. | Kultúra

Idén januárban a Nemzeti Művelődési Intézet alkotói pályázatot írt ki „Egyszer volt, hol nem volt” címmel a szakköri közösségek számára. Pályázni lehetett bármilyen ASzakkörön készített alkotással, amely a magyar népmesék világát, szimbolikáját, történeteit, mesefiguráit tükrözi vissza.

Algyőn a Gyevikult Nkft. ad helyet az Algyői Tájházban két ASzakkörös csoportnak is, a vesszőfonóknak és a nemezelőknek. A két csoport közös pályamunkával indult a meghirdetett pályázaton. Az elkészült alkotás alapját A macskacicó című magyar népmese története adta.

A munka folyamán a foglalkozásokon tanult technikákat felhasználva készültek el a mese egyes elemei. A vesszőfonók a szappantartó elkészítése alapján különböző formájú és méretű fákat készítettek, a kosáraljakból dombok lettek, kerítésfonással pedig gyönyörű vár formálódott. A nemezelők az angyalka elkészítése alapján alakították ki a figurákat, az öregkirályt, a királyfiakat és feleségeket. Az ujjbáb technikája segítségével pedig elkészültek a cicák és maga Macskacicó is.

Az egyéb eszközök, így a pálcák, virágcsokor és szövött kendő pedig különféle olyan mesterségek technikái alapján készültek, amelyeket a csoport tagjai ismernek. A művet egy a tájházban fellelt kosárba helyeztük el, így a jelenet hátteret is kapott és szállítható állapotba is került. Az egyik tagot megihlette a készítés folyamata, és egy versikét is faragott a kisfilmhez, amely a pályamunka elkészítését és összeállítását mutatja be. A videót az önkormányzat sajtóreferense, Dömösi-Szilágyi Barbara készítette, a verset pedig Kalmár Hajnalka mondta el. A pályamunka elkészítését a Gyevikult Nkft. támogatta, az elkészítés helyszíne az Algyői Tájház volt. A két csoport tagjai: Szalmáné Simon Éva, Kószó Anita, Kalmárné Nagy Ibolya, Dr. Gubacsi Enikő, Illés-Süli Rózsa, Bagita Gáborné, Fodor Tiborné, Pokorny Ferencné és Izbékiné Cseuz Gabriella.

Köszönjük a lehetőséget és várjuk a pályázat eredményét!

Gyevikult Nkft.

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×