× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Apró magból óriástök

|
2023. október 25. | Napjaink

Rozsnyai József vásárolt néhány tökmagot, amelyre az volt írva, hogy óriástök. Gondolta megpróbálja, lássuk mi lesz belőle. Az eredmény őt is meglepte.

Néhány évvel ezelőtt Józsi bácsi látott egy érdekes műsort a televízióban az óriás tökökről. 2023. tavaszán Szegeden a Bartók téri Vetőmag boltban vásárolt néhány  csomag vetőmagot. Véletlenül talált rá az óriás tök címkével ellátott csomagra, amelyért alig fizetett pár száz forintot. Kíváncsi volt, hogy mi nő majd ki belőle. Májusban vetette el hagyományos módon a magokat, 3-3 szemet tett két bokorba. Aztán már csak gondoskodott róluk. Locsolta, az időjárástól függően betakargatta, szerette, óvta és óvja a mai napig a növényeket. Szeptemberre a két hatalmas bokor befutotta az egész kertet és nőtt rajta négy óriás tök.

Rozsnyai József gyerek kora óta kertészkedik, náluk ez hozzá tartozott a mindennapokhoz. Sándorfalván volt gyümölcsösük. Az 1980-as években is közel 200 fáról gondoskodott. Mindent megtermeltek, amire a családnak szüksége volt. 1968-ban került Üllésről Algyőre és 20 éve él feleségével a jelenlegi Kastélykert utcai otthonukban, ahol a ház mögötti kert telis-tele van finomságokkal. Nyugdíjas évei óta már csak hobbiból csinálja, de szeret kísérletezni, így születtek meg idénre az óriás tökök is. A munka sosem áll meg, mindig van mit csinálni. A Hírmondóval folytatott beszélgetés végén ennyit mondott: „A reménységet elveszíteni nem szabad, vinni kell a végtelenségig, mert az tartja fenn az ember fiát.”

Józsefnek az a terve, hogy Halloweenra dekorációként kiteszi a tököket az utcára, majd pedig fel szeretné ajánlani valakinek, aki állatokat tart és szívesen elfogadná takarmánynak. A jól megtermett tököket puszta kézzel mozdítani sem lehet és várhatóan még nőni is fognak.

Így lettek Algyő főutcájának szívében az apró magokból tökóriások.

 

További hírek

Magabiztos játékot mutatva tudott győzni vasárnap NB II-es felnőtt női csapatunk... Remek játékkal folytatták a bajnokságot U12-es fiaink... Nem sikerült a pontszerzés U17-es lányainknak Békéscsabán... Nem bírták tartani az iramot U20-as fiaink a bajnokesélyes ellen... Hazai pályán is folytatódott veretlenségi sorozata az U18-as fiú csapatunknak.

2023. november 29. | Sport Bővebben

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat¬egészségügyi Főosztálya Algyő, teljes közigazgatási bel- és külterületére megfigyelési körzetet rendel el magas patogenitású madárinfluenza miatt.

2023. november 28. | Gazdaság Bővebben

Egyetlen ponttal előzi meg a Mórahalmot az Algyő, amely meglepetésre odahaza kapott ki a Makótól. Az algyőiek Bogdán átlövésével kerültek előnybe, csakhogy a szünet után Frank Boldizsár előbb kiharcolt, és értékesített is egy tizenegyest, majd egy kontrát vitt végig a Maros-parti gárda, amelyet ismét Frank fejezett be.

2023. november 28. | Sport Bővebben

A Wemsical és az Algyői Generációk Egyesülete 2023. december 1. és december 17. között jótékonysági gyűjtést szerveznek.

2023. november 27. | Napjaink Bővebben

Kapronczay Éva selyemfestő szinte varázsol a színekkel és a mintákkal. Olyan egyedi darabok kerülnek ki a kezei közül, amelyek nemcsak időtállóak a divat szempontjából, de egyediek és különlegesek is. A rajztanárból lett alkotóval beszélgettünk.

2023. november 27. | Kultúra Bővebben

×