× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Apró magból óriástök

|
2023. október 25. | Napjaink

Rozsnyai József vásárolt néhány tökmagot, amelyre az volt írva, hogy óriástök. Gondolta megpróbálja, lássuk mi lesz belőle. Az eredmény őt is meglepte.

Néhány évvel ezelőtt Józsi bácsi látott egy érdekes műsort a televízióban az óriás tökökről. 2023. tavaszán Szegeden a Bartók téri Vetőmag boltban vásárolt néhány  csomag vetőmagot. Véletlenül talált rá az óriás tök címkével ellátott csomagra, amelyért alig fizetett pár száz forintot. Kíváncsi volt, hogy mi nő majd ki belőle. Májusban vetette el hagyományos módon a magokat, 3-3 szemet tett két bokorba. Aztán már csak gondoskodott róluk. Locsolta, az időjárástól függően betakargatta, szerette, óvta és óvja a mai napig a növényeket. Szeptemberre a két hatalmas bokor befutotta az egész kertet és nőtt rajta négy óriás tök.

Rozsnyai József gyerek kora óta kertészkedik, náluk ez hozzá tartozott a mindennapokhoz. Sándorfalván volt gyümölcsösük. Az 1980-as években is közel 200 fáról gondoskodott. Mindent megtermeltek, amire a családnak szüksége volt. 1968-ban került Üllésről Algyőre és 20 éve él feleségével a jelenlegi Kastélykert utcai otthonukban, ahol a ház mögötti kert telis-tele van finomságokkal. Nyugdíjas évei óta már csak hobbiból csinálja, de szeret kísérletezni, így születtek meg idénre az óriás tökök is. A munka sosem áll meg, mindig van mit csinálni. A Hírmondóval folytatott beszélgetés végén ennyit mondott: „A reménységet elveszíteni nem szabad, vinni kell a végtelenségig, mert az tartja fenn az ember fiát.”

Józsefnek az a terve, hogy Halloweenra dekorációként kiteszi a tököket az utcára, majd pedig fel szeretné ajánlani valakinek, aki állatokat tart és szívesen elfogadná takarmánynak. A jól megtermett tököket puszta kézzel mozdítani sem lehet és várhatóan még nőni is fognak.

Így lettek Algyő főutcájának szívében az apró magokból tökóriások.

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×