× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

A legjobb kezekben voltak az algyői mozogni vágyók

|
2024. május 30. | Sport

Az április elején tartott családi sportnapon Katus Attila mozgatta meg a Faluházba érkező kicsiket és nagyokat. Az edzés után beszélgettünk vele a mozgásról és annak fontosságáról.

– Hogyan érdemes a sportba belevágni?
– Ha valaki eddig még soha nem sportolt, akkor abba érdemes belegondolnia, hogy nagyon sok problémával fog találkozni az élete folyamán, hiszen az emberi test gyakorlatilag a mozgásra van ítélve. Akkor működnek jól az ízületek, akkor működik jól a keringési- és légzési rendszer, akkor jó a közérzetünk, akkor van energia, ha végzünk testmozgást. Az emberi test nagyon hamar elkopik, ezért kell tenni érte. Ha most kezdünk bele a mozgásba, akkor nagyon fontos, hogy azt lépésenként tegyük. Olyan dologgal kezdjük, amihez kedvünk van. Kedvcsináló mozgásokat végezzünk.

– Egyedül vagy csapatban?
– Jó, ha van egy barát, barátnő, hiszen egymásért is felelősek vagyunk. Könnyebben tervezünk és azt be is tartjuk, mert a másikra is gondolunk. Ha egyedül vagyunk, akkor pedig találhatunk a sport során egy jó közösséget, egy csapatot, ahova tudunk csatlakozni. A sport jó kapcsolatokat tud teremteni, színesebb lesz az ember élete.

– Van-e olyan életszakasz, amikor már mindegy?
– Fontos megnézni, hogy a saját életkoromhoz, a saját állapotomhoz milyen mozgás a legcélszerűbb, ami a képességeimet fejleszti. Ez nincs időhöz kötve, magunkat kell ismerni, kiismerni. Minden kornak megvan a maga szépsége. Ha valami nehéz, akkor kérjek magamtól kevesebbet. Akkor lesz motiváció és sikerélmény is, és ahogy fejlődünk, lehet emelni a tétet. Azt is szem előtt kell tartani, hogy amit esetleg fiatalon meg tudtunk csinálni, lehet, hogy ahhoz most idő kell. De kitartással el tudjuk érni, hogy arra is képesek legyünk.

– Otthon bele lehet-e vágni?
– Persze! A semminél mindenképpen jobb, de bizonyos szint után többet tudunk kihozni magunkból egy szakemberrel. Ez is egy szakma, és aki ezt űzi, az tud segíteni abban, hogy sérülések nélkül, a saját tempónkban haladva új életmódot tudjunk kialakítani. Mert fontos, hogy a mozgás az életünk részévé váljon.

– Életmódváltás vagy életmód változtatás?
– Életmódváltás helyett életmód változtatásra van szükség. Nem kell hirtelen mindent megváltoztatni, hanem apránként kell haladni. Pici testmozgás, picit más ételek, picit többet aludjunk és így tovább. A testnek is szüksége van időre az átállásra. El kell gondolkozni, hogy milyen állapotban szeretnénk élni és mennyi ideig.

– Van-e jó fogyókúra?
– A testmozgást, a táplálkozást és az alvást is egy csomagba tenném, sőt az étrendkiegészítőket is ide sorolnám. Ezekre kell figyelnünk. A fogyókúra szót nem is szeretem, hiszen nem kúraszerűen kell csinálni, hanem át kell alakítani az életünket. Nem cél a gyors változás. A szükséges kalóriabevitelhez képest körülbelül –500 kalóriát kell létrehozni. Ez egy viszonylag gyengébb program. 25 százalék a reggeli, 35százalék az ebéd és 20 százalék a vacsora, illetve van két köztes étkezés 10-10 százalékkal. Figyelnünk kell a fehérjebevitelre, szénhidrátból kevesebbet érdemes fogyaztani, és azt is zöldség formájában inkább. A zsírok közül is inkább a „jobb” zsírokat fogyasszuk.

– Szabad-e nassolni?
– Ha a mennyiséget betartjuk, akkor természetesen. Sok olyan recept van már napjainkban, amelyeket be lehet illeszteni egy testsúlycsökkentő programba. Az egészségtudatos receptekkel készült ételek is lehetnek nagyon finomak. Utána kell járni, hogy a környezetünkben hol tudjuk beszerezni az összetevőket, kicsit át is tudjuk alakítani a receptúrát és már rendben is van.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

A pályázat célja, hogy támogatást biztosítson a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj segítségével a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, tehetséges algyői tanulóknak.

2024. június 13. | Oktatás Bővebben

Választás napközbeni részvételi adatai

2024. június 09. | Önkormányzat Bővebben

Esztergomban rendezték meg az elmúlt hétvégén az idei Kick-Box Utánpótás Magyar Bajnokságot. Ezen az eseményen dőlt el, hogy kik kerülnek be a magyar válogatott keretébe és képviselhetik Magyarországot az augusztus végén, Budapesten rendezendő utánpótlás világbajnokságon.

2024. június 06. | Sport Bővebben

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott A Szakkör programon 2023-ban számos mesterség bemutatásával indult ingyenes foglalkozássorozat. Ezek közül a Gyevikult Nkft. nemezelést harmadik, vesszőfonás szakkört második alkalommal hirdetett meg az Algyői Tájházban. Az itt készült alkotásokból nyílt kiállítás.

2024. június 05. | Kultúra Bővebben

Hagyományőrzés új köntösben. Papp Csilla Alkotó-díjas kézművesünk a sujtás ékszerkészítés mestere. Olyan formákat álmod meg és hoz létre, amelyek nemcsak az ékszert teszik egyedivé, hanem annak a viselőjét is.

2024. június 04. | Kultúra Bővebben

×