× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

350 millió forintból újul meg a Kastélykert utca egy szakasza

|
2024. május 28. | Önkormányzat

Nagyjából egy kilométer hosszon újul meg első ütemben a Kastélykert utca: kiszélesítik az utat és kerékpáros nyomot is kialakítanak – erről is döntöttek a képviselők az áprilisi testületi ülésen. Az is eldőlt, hogy 17 nyári tábort támogatnak, és az idősek támogatását kiterjesztették.

Algyő továbbra is biztonságos település: tavaly 36 bűncselekmény vált ismertté rendőri eljárásban – derült ki a rendőrség beszámolójából. Bakai Máté százados, őrsparancsnok arról tájékoztatta a képviselő-testületet, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló vagyon elleni jogsértések közül a lopás dominált leginkább, jó hír, hogy a személy elleni erőszak továbbra sem jellemzi a nagyközséget.

Közterületen 5 bűncselekmény regisztráltak tavaly, egy fő ittasan vezetett autót, egy másik pedig úgy, hogy el volt tiltva a járművezetéstől. Két személyt kábítószer birtoklása miatt fogtak egy, további egy fő ellen pedig közúti baleset okozása miatt kezdeményeztek eljárást. A 14, kiemelten kezelt bűncselekmények száma is némi emelkedést mutat, 16-ról 22-re emelkedett. A lopások száma 4-ről 11-re nőtt, ezekből 5 ügy egy személyhez volt köthető. A körzeti megbízottak a Szegedi Rendőrkapitányság nyomozóival közösen további két ügyben sikeresen azonosították és elfogták az elkövetőt.

Algyő belterületén utazó bűnözők által elkövetett lakásbetörés is történt a Kosárfonó utcában, ezt is felderítették, az elkövetőket elfogták. Ebben segítség volt a rendőrök számára a kiépített kamerarendszer is. A testületi ülésen elhangzott, hogy a grúz elkövetők több hazai településen sikeresen törtek be, végül Budapesten fogták el őket.

A csalások száma 6-ról 9-re nőtt a tavalyi évben. A beszámolóban a rendőrök kiemelték, hogy az országban tapasztalható online csalások a nagyközségben is megjelentek, több algyői vált áldozattá, 9 ilyen eset történt. Szenti Szabolcs, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője megköszönte, hogy az algyői önkormányzattal, a polgármesterrel jó a kapcsolatuk, és mindent megtesznek a jó közbiztonság érdekében. Emlékeztetett, tavaly is azt mondta, hogy a legnagyobb kihívást az online bűncselekmények jelentik majd. Megjegyezte, a helyzet nem változott, sok tennivaló van ezen a területen, főleg az időskorúak tekintetében, hiszen hiszékenyek, jóindulatúak, könnyen válnak áldozattá.

Füzesy István alpolgármester a beszámoló kapcsán elmondta, nagyon várták már a tavalyi statisztikát, ugyanis a nagyközség bűnmegelőzési stratégiáját meg kell újítani, amit fél éven belül szeretnének megvalósítani. Ebben rendőrkapitány segítségét is kérte.

Jól teljesített a település

Az ülésen a költségvetési rendeletet is módosították. Molnár Áron polgármester elmondta, az előző évi rendelt módosítása történik ilyenkor meg, átcsoportosítások történtek, részben a pluszforrások miatt. Így az idei költségvetés bevételi és kiadási oldala is változott, 5 milliárd 51 millió 190 ezer forintról 5 milliárd 235 ezer 100 ezer forintra, vagyis 180 milliós plusz tétel kerül be a költségvetésbe. Az előterjesztése egyhangúlag elfogadták.

A következő napirendi pont ugyancsak a nagyközség gazdálkodásához kapcsolódott, 2 milliárd 757 millió 123 ezer forint pénzmaradványa van a településnek. A polgármester emlékeztetett, hogy már a covid-járvány előtt foganatosítottak több takarékossági intézkedést, hogy hatékonyabbá tegyék a település működését. A 2021-es év után és tavaly is szépen teljesített a település, a makrokörnyezet is jól alakult a háború ellenére, ezért tudtak jó eredményeket produkálni.
Kiemelte, ezt az eredményt annak fényében kell nézni, hogy nem egy évtizedes folyamatos növekvő szakaszon van túl Algyő, hanem igencsak nehéz időszakokkal terhelt évek vannak a település mögött, és mégis stabil és jó számokat produkál a költségvetés.

17 nyári tábor várható

A gyermektáboroztatási alap felhasználására érkezett kérelmeket is elbírálták az ülésen. Az előterjesztésből kiderült, hogy öt szervező intézmény, illetve egyesület adott be pályázatot, amelyekben összesen 17 tábor megszervezésére igényeltek összességében 2 millió 270 ezer forint támogatást. Az idei költségvetésben 2,8 millió forint áll rendelkezésre erre a célra.

Molnár Áron elmondta, hogy tavaly és tavalyelőtt 1500 forinttal támogatták fejenként naponta az algyői gyerekek szünidei táboroztatását, korábban ez az összeg 1000 forint volt. A képviselők egyhangúlag megszavazták, hogy idén is 1500 forinttal támogassák az algyői lakcímmel rendelkező gyerekek szünidei táboroztatását naponta.

Idén a Gyevi Art Kulturális Egyesület kézművestábort szervez, az Algyői Vízisport Egyesület négy kajaktábort, a Gyevikult Nkft. kiskedvenc kézműves táborral és hagyományőrző kézműves táborral készül a vakációra. Hét tábor megrendezését tervezi a Buborék Mozgás és fejlődés Kft. az 5-9 éveseknek, míg az Algyői Sportkör labdarúgó gyermektáborokkal készül, összesen három turnusban.

Megvennék a laktanyát

Tárgyalták a volt tűzoltólaktanya megvétele érdekében elővásárlási jog érvényesítése című előterjesztést is. Molnár Áron felelevenítette, hogy az előző ülésen úgy döntött a testület, hogy 50 milliós keretig licitálhat a polgármester az ingatlanra. Elmondta, hogy 46 millió 657 millióra megtették az első ajánlatot, ám végül 61 millió 257 ezer forint volt a legmagasabb licitérték, tehát nem az önkormányzaté volt a legjobb ajánlat. Ettől függetlenül az önkormányzatnak elővásárlási joga van.

Az ülésen a polgármester a megvásárlás mellett érvként hozta fel, hogy akár szálláshelyet lehetne ott kialakítani, amire az ipari parkban lévő vállalkozások szerint lenne igény. Megjegyezte, a Szegeden folyamatban lévő nagyberuházások miatt is lehetne rá igény, de szerinte akkor is érdemes lenne megvenni, ha nem fejlesztenék. Oláh Dániel egyetértett azzal, hogy munkásszálló-szerű hasznosítás legyen, míg Balázs Zsolt megjegyezte, ha az önkormányzat veszi meg, akkor tudja kontrollálni, milyen funkcióval töltik meg. A képviselők egyhangúlag támogatták az előterjesztést, tehát megveszik a volt tűzoltólaktanyát.

Kerékpáros nyom lesz az úton

A Kastélykert utca első szakaszának, vagyis a bekötőúttól a Téglás utcáig tartó részének burkolatfelújításáról is tárgyaltak. Az útszakaszt kiszélesítik a meglévő 5,8-6-ról 7 méteresre. Nyitott kerékpársáv, illetve anélküli verzió is készült a fejlesztésre, letett anyagként pedig kerékpáros nyom kialakítása is szerepelt a tervek között. Ez utóbbival kapcsolatban Molnár Áron elmondta, ez egyfajta felfestés, inkább jelzésértékű, tehát ez a verzió kevésbé védi a bicikliseket. Előnye, hogy később nyitott kerékpárutat is ki lehetne alakítani, és ez a teljes főutcai szakaszon kivitelezhető lenne.

Molnár Áron kiemelte, az egyik cél, hogy csökkentsék a gépjárműforgalmat, ezért készült a kerékpáros stratégia is, és ezért tartalmazza a felújítási terv a kerékpársávot.
Balázs Zsolt a kerékpáros nyom kialakítását támogatta, Torma Tibor pedig arról beszélt, hogy a kiszélesítés és a jó minőségű aszfaltréteg már önmagában is biztonsági pluszt ad a kerékpárosoknak és az autósoknak egyaránt, így szerinte is jó megoldás első körben a kerékpáros nyom felfestése.

A tervezői költségbecslés alapján a bruttó 350 millió forintos fejlesztést minden képviselő támogatta, a közbeszerzési munkálatok elvégzésével a legjobb árajánlatot adót bízták meg.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

A pályázat célja, hogy támogatást biztosítson a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj segítségével a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, tehetséges algyői tanulóknak.

2024. június 13. | Oktatás Bővebben

Választás napközbeni részvételi adatai

2024. június 09. | Önkormányzat Bővebben

Esztergomban rendezték meg az elmúlt hétvégén az idei Kick-Box Utánpótás Magyar Bajnokságot. Ezen az eseményen dőlt el, hogy kik kerülnek be a magyar válogatott keretébe és képviselhetik Magyarországot az augusztus végén, Budapesten rendezendő utánpótlás világbajnokságon.

2024. június 06. | Sport Bővebben

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott A Szakkör programon 2023-ban számos mesterség bemutatásával indult ingyenes foglalkozássorozat. Ezek közül a Gyevikult Nkft. nemezelést harmadik, vesszőfonás szakkört második alkalommal hirdetett meg az Algyői Tájházban. Az itt készült alkotásokból nyílt kiállítás.

2024. június 05. | Kultúra Bővebben

Hagyományőrzés új köntösben. Papp Csilla Alkotó-díjas kézművesünk a sujtás ékszerkészítés mestere. Olyan formákat álmod meg és hoz létre, amelyek nemcsak az ékszert teszik egyedivé, hanem annak a viselőjét is.

2024. június 04. | Kultúra Bővebben

×