× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

100 papagájjal él együtt

|
2015. július 20. | Napjaink
Hobbijának rabja az algyői Magyar László: családi házának kertjét száznál több papagájjal és hatszáz aranyhallal osztja meg. Költséges szenvedély, ami sok lemondással is jár.

Száznál is több papagáj, egy tóban úszkáló hatszáz aranyhal, pálmák és banánfa: nemcsak Közép-Amerika esőerdeiben, az algyői Magyar László családi házának udvarán is ez a látvány fogadja a látogatót.

– Szüleim vették nekem az első hullámos papagájt kisgyerek koromban. A papagájok szeretete a mai napig tart, hamarosan 50 éves leszek. Mi fogott meg ebben az állatban kisfiúként? Hogy magamhoz tudtam szoktatni, meg tudtam tanítani pár szóra, és mikor olyan szelíd lett, hogy a szobában elengedhettem, a vállamra repült – mesélte Magyar László. Évtizedek alatt igazi papagájkolóniát sikerült összegyűjtenie, a madarak a férfi által készített kényelmes, játékokkal felszerelt röptetőkben élvezik az algyői levegőt. A hullámos papagájokon kívül jól megfér egymás mellett a nimfa, a kis sándor, a nagy sándor és az ara is.

Költséges ez a rajongás, Magyar László nem is tagadja, árakat nem is szívesen mond, és nagyon sokba kerül a madarak etetése is. A papagájok kedvenc eledele a dió és egyéb olajos magvak, amelyekért komoly kilónkénti árat kérnek el a termelők. Hetente egy kiló diót majszolnak el a madarak. Az papagájokkal foglalkozó internetes oldalakból pedig kiderül: egy ara akár több százezer forintért is gazdát cserélhet.

– Ezt a hobbit egyedül nem lehet csinálni. Nagy szerencse, hogy a párom és a lányom elfogadta ezt a szenvedélyemet, a takarításban és az etetésben is segítenek. Nincs hosszú hétvége, nincs nyaralás: egy ilyen állományt nem lehet rábízni a szomszédra. Ennek a hobbinak a rabjai vagyunk – magyarázta Magyar László.

A férfi kedvenc papagája a Guszti névre hallgató kék-sárga ara: héthetes korában került a férfihoz, kézből etette. A madár akár 70 évig is élhet. – Ha kedve van, elég sokat beszél: Mi a baj?, Hogy vagy?, Mit csinálsz?, és köszönget. Egy másik madaram a köhögésemet utánozza – mondta a férfi. Magyar László rendkívül büszke egzotikus kertjére. – Nincs annál szebb, amikor kiülök a kerti asztalomhoz, nézem és hallgatom a madarakat – mondta.
 

További hírek

Nagyjából egy kilométer hosszon újul meg első ütemben a Kastélykert utca: kiszélesítik az utat és kerékpáros nyomot is kialakítanak – erről is döntöttek a képviselők az áprilisi testületi ülésen. Az is eldőlt, hogy 17 nyári tábort támogatnak, és az idősek támogatását kiterjesztették.

2024. május 28. | Önkormányzat Bővebben

Kerek évfordulót ünnepelhettünk idén, hiszen 30 éves az Algyői Faluház. A falunapi rendezvények is ez a kerek szám köré szerveződtek. Három napig kicsik és nagyok is találhattak érdekes és izgalmas programot maguknak.

2024. május 27. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata 2024. május 28-án megkezdi a Géza utca páratlan oldalán a járda felújítását. Az építkezés alatt a páros oldalon lakók is számíthatnak forgalmi akadályokra! Időpont: 2024. május 27. (hétfő) 18:00, helyszín: Géza u. és a Bányász u. sarka.

2024. május 25. | Önkormányzat Bővebben

2024. május 24-én Magyarkanizsán aláírtuk az „Atlétika mindenkinek” című közös projektünk partnerségi szerződését. Az IPA-Interreg program keretében 152.234.269-Ft vissza nem térítendő 95%-os támogatást nyert önkormányzatunk.

2024. május 25. | Sport Bővebben

×