× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Képviselőtestületi állásfoglalás intézményi átszervezésről

|
2024. március 27. | Önkormányzat

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

Az intézmény átszervezési terve, miszerint alapfokú művészetoktatási feladatokkal bővítené jelenlegi repertoárját, valamint a jelenlegi 480 főről 540 főre bővítené a tanulók létszámát több kérdést, problémát is felvet:

  • a jelenlegi évfolyamokat tekintve 21 osztály van az intézményben úgy, hogy 5. évfolyamig 3 párhuzamos osztály található minden évfolyamon. Az intézmény beszámolója szerint minden osztály „saját tanteremben” tanul. A létszám 2023/2024. évben a munkaterv szerint 467 fő. A várható beiskolázási adatok alapján az alapító okiratban meghatározott 480 fő reális létszám. A létszám további bővítésére irányuló adatok alapján azt feltételezzük, hogy nem csak a körzetes gyermekek felvételét tervezik, hiszen a körzetes tanulók számára a jelenlegi, maximálisan meghatározott létszám elegendő helyet biztosít.
  • a hivatkozás, miszerint a szülők és diákok nagy részének igénye a művészetoktatás bevezetése, semmilyen adatsorral és kérdőívvel, felméréssel nincs alátámasztva, így nem értelmezhető
  • jelenleg az épületben 16 alaptanterem található, emellett az eredeti terveket követve az iskola rendelkezett szaktantermekkel is (művészeti terem, technika terem, tankonyha, természettudományos terem és egy kis foglalkoztató). Ezen szaktantermek osztályteremmé alakítása azt eredményezi, hogy a szakos órákon végezhető munkafolyamatok, foglakozások nem kivitelezhetők, így mindenképpen egyes szaktárgyak oktatásának lehetőségei romlanak.
  • az épület jelenlegi méretéből adódóan kérdéses, hogyan szeretnének további tanulócsoportokat kialakítani ennél a tanteremszámnál. Esetleg felmerül az épület bővítése? Vagy a jelenlegi tanulócsoportok létszámának növelése? Ez utóbbi mindenképpen hátrányosan érintené az itt tanulókat, hiszen a kisebb létszám esetén a pedagógus által egy gyermekre fordítható idő is értelemszerűen nagyobb, így alacsonyabb tanulócsoport/osztálylétszám esetén nagyobb lehetőség adódik a tanulók igényei szerinti differenciálásra.
  • az utóbbi évek tapasztalata, hogy nagyon nagy az érdeklődés a nyelvi specifikációjú tanulócsoportokra, illetve az iskola a sportiskolai tagozatával kifejezetten elkötelezett volt és talán még most is az, hogy a kiemelt sportágak utánpótlás-nevelésben betöltse szerepét. Egy további tevékenységi kör napi szintű bevonása azzal járna, hogy az eddig kialakított és sikeres irányvonalak eltérülnek, hiszen a tanulók ilyen mértékű szétforgácsolása azt eredményezi, hogy a sok-sok ajánlat között nem tudnak választani, illetve semmiben sem lesznek igazán eredményesek.
  • az intézményben a korábbi években is lehetőség volt a művészeti oktatásban történő részvételre, mind a táncművészet, mind a zeneművészet terén. Tanórán kívüli foglalkozások keretében az azt igénylők választhattak a művészeti ágak és tevékenységek között. Ezeket a kapcsolatokat az intézményvezetés háttérbe helyezte, illetve el is sorvasztotta. Az ez évi munkaterv például semmilyen utalást nem tesz művészeti iskolai tevékenységre. Kérdéses, honnan ez a nagyfokú késztetés, hogy egyik napról a másikra létrehozzanak egy állami fenntartású művészetoktatási telephelyet akkor, amikor az intézmény képes volt ezt eddig is saját hatáskörben kezelni.

Összességében az alapító okirat szerint jelenleg meghatározott létszám megfelelően biztosítja az algyői lakhelyű, körzetes tanulók oktatását. Az eredetileg is tervezett és sikeresen működőd nyelvi specifikációjú és sportiskolai képzések további működtetése indokolt. Az eddigiekben jól működő, választható művészeti tevékenységek biztosítása a cél. 

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×