× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Földbe döngölték, de töretlen a szegedi halászlé népszerűsége

|
2014. július 24. | Napjaink
Néha jó felzavarni az állóvizet egy fél téglával – mondta Barta László. Az Algyői Halászcsárda tulajdonosával a tavaly év végén kirobbantott halászlébotrány következményeiről, tapasztalatairól beszélgettünk.

Több mint fél év telt el azóta, hogy tavaly novemberben a világszerte jól ismert Gault&Millau étteremkalauz kritikusai a földbe döngölték a szegedi halászlét és a szegedi halászcsárdák ételeit. A gasztronómiai szakértők öt szegedi és egy algyői halászcsárdát teszteltek. Ítéletük siralmas képet festett a népszerű csárdák kínálatáról.

Ezt ismertető cikkünk szokatlan indulatokat keltett a szegedi halászlé rajongói és készítői körében. Akkor Molnár B. Tamás, a Gault&Millau étteremkalauz főszerkesztője azt mondta, nem a kritikán, hanem az ételek minőségén kell felháborodni.

– A kritikát meg kell hallgatni, és ha az építő jellegű, akkor meg kell fogadni. Szeged környékén van mit tennünk a modern gasztronómia érdekében – mondta az Algyői Halászcsárda tulajdonosa, a Csongrád Megye Gasztronómiájáért díjas Barta László.

– 2008-ban ugyanez a gasztrokritikus, aki akkor az Alexandra Étteremkalauzt szerkesztette, az ország három legjobb halászleve között említette a mienket. Huszonöt éve ugyanannak a beszállítónak az alapanyagaiból, ugyanolyan technológiával készítjük a halászlevet – mondta a csárdagazda.


Barta szerint nem a mundér becsületét kell védeni, hanem odafigyeléssel minél jobb halászlét kell főzni. Az Algyői Halászcsárdában előfordul, hogy egy nap kétszer is főznek alaplét, hogy az mindig friss legyen.

– Nem árt, ha az állóvízbe néha beledobunk egy fél téglát. A forgalmat, a vendégek számát nem befolyásolta a kritika. Aki eddig szerette a halászlét, az ezután is szeretni fogja. Ebben a szakmában az a legfontosabb, hogy a vendég olyat kapjon, amiért visszajön – fogalmazott Barta László.

A halászlé töretlen népszerűségét jelzi az is, hogy a Tiszavirág étterem is felvette étlapjára a szegedi halászlé egy újragondolt változatát.
 

További hírek

Második alkalommal került megrendezésre Algyőn a Finta János Emlékverseny. Az Algyői SK Asztalitenisz szakosztálya szervezte az eseményt, ahol vendégcsapat volt a Pincehelyi Asztalitenisz szakosztály.

2024. május 16. | Sport Bővebben

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magánbiztonsági és Önkormányzati Tanszék május 15-én ünnepelte 10 éves fennállását. Algyő biztonsága, a megfelelő intézkedések tervezése érdekében Dr. Füzesy István alpolgármester közreműködésével folyamatosan együttműködünk a Tanszékkel.

2024. május 16. | Rendőrség Bővebben

Gerendáson rendezte meg a Spárta Taekwon-do Klub a VII. Fehér Kupa és VII. Spárta Kupa nevű ITF Taekwon-do versenyt, melyen a Csongrád és Békés megyéből érkező klubok mellett, az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do szakosztálya is 5 versenyzővel képviseltette magát.

2024. május 15. | Sport Bővebben

Algyőn a horgásztavakon került megrendezésre Sarok Krisztián és az Önkormányzat szervezésében 2024 május 11-én szombaton az első Családi horgászverseny.

2024. május 14. | Sport Bővebben

Az Algyői horgásztavak halállománya ismét szép háromnyaras potykákkal bővült. Reméljük az újoncok jól megmozgatják az I-es és II-es tavak törzsállományát. A hétvégi versenyen szép fogást és sok örömöt okozhat a családoknak, illetve vasárnaptól minden horgászni vágyónak.

2024. május 10. | Gazdaság Bővebben

×