× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Zászlót szentelek és koszorúztak a szabadság ünnepén

|
2021. november 24. | Egyház

1956 még élő és elhunyt hőseire emlékeztek október 23-án Algyőn is. A Szent Anna templomban ünnepi szentmisét mutattak be, amelyen a szabadság jegyében székely zászlót is szentelek. Ezután az emlékezők a Szent Anna téren koszorúztak, ahol ünnepi műsor is volt.

– Kapisztrán Szent János áldozópap emléknapja és nemzeti ünnep van ma, 1956 még élő és elhunyt hőseire gondolunk, akiket példaként állítunk magunk elé azért, mert ilyen áldozatot vállaltak a hazáért, értünk – hangsúlyozta a magyar nemzetért felajánlott szentmisén Fazakas Attila plébános.

Az október 23-i liturgián arról beszélt, hogy a ferences szerzetes, Kapisztrán Szent János egész éltét arra tette fel, hogy hirdesse Isten országát Európában. Hazánkban először az 1456-os csata kapcsán találkoztunk a nevével, hiszen akkor hadakat toborzott a keresztény szabadság kivívására.

– Ha ’56 hőseire tekintünk, akkor ugyanez a motiváció mutatkozik meg, mert ők is azt az elnyomó hatalmat akarták megszüntetni, amely az alapvető emberi szabadságban igyekezett korlátozni minden magyar embert. Ugyanígy az egyházat is korlátozta a kommunista állam. Amellett, hogy ellopták az egyház földjeit és intézményeit, igyekeztek a templom falai közé szorítani az egyházat, mert úgy ellenőrizhetők voltak az emberek. Megfigyelhető volt, hogy ki az, aki betér Isten házába. Ebből az állapotból lett elege akkor a fiataloknak – mutatott rá prédikációjában a lelkipásztor.

Fazakas Attila jelezte, október 23. a szabadság ünnepe is, éppen ezét a szentmisén székely zászlót szenteltek és tűztek ki a pápai, a magyar és az algyői lobogó mellé. Mint mondta, ezzel szeretnék felhívni a mai kor emberének a figyelmét arra, hogy Európában vannak olyan helyek, ahol a magyar kisebbség jogait folyamatosan korlátozzák, például a székelyekét Romániában. Megjegyezte, ugyan az Európai Unió a zászlajára tűzte a kisebbségek szabadságát, de amikor az Európa szerte élő magyar kisebbségekről van szó, akkor valamiért megfeledkeznek erről a szabadságról.

Hangsúlyozta, a megszentelt zászló arra is figyelmeztet, hogy akár imával, jó szóval és jó cselekedetekkel is tehetünk azért, hogy nemzettársaink meg tudják élni a magyarságukat abban a szabadságban, amelyet az ’56-os hősök kivívtak mindannyiunk számára.

Az ünnepi szentmise után a megemlékezők a Szent Anna térre vonultak, ahol megkoszorúzták az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján, 2016-ban felavatott emlékművet, amelyet Bánvölgyi László szobrászművész készített. A szabadságra és 1956 szellemiségére emlékeztető angyalnál ünnepi műsor is volt, amelyet a Szegedi Nemzeti Színház művészei mutattak be.

Forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×