× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Stílusosan, egyedien, selyemből

|
2023. november 27. | Kultúra

Kapronczay Éva selyemfestő szinte varázsol a színekkel és a mintákkal. Olyan egyedi darabok kerülnek ki a kezei közül, amelyek nemcsak időtállóak a divat szempontjából, de egyediek és különlegesek is. A rajztanárból lett alkotóval beszélgettünk.

– Mi is az a selyemfestés?
– Valódi hernyóselyem alapanyagra való festést jelet tulajdonképpen. Amikor az alkotó játszik a színekkel és a mintákkal, és a végeredmény mindig valami egyedi alkotás lesz.

– Milyen alapanyagokra és milyen alapanyagokkal dolgozik?
– Valódi, 100%-os hernyóselyemmel dolgozom. Általában a ponge 5-ös selymet veszem kézbe. Arra használok kontúrozó festéket, amelynek az a célja, hogy megakadályozza a felvitt festékek elfolyását. Persze vannak olyan technikák, amikor pont az a cél, hogy a színek összevegyüljenek. Festékekből nagyon sokféle van. Például mutatós a francia gőzfixálós festékek használata, azonban ahogyan az élet más területein is, itt is kik kell várni és meg kell dolgozni a csodás végeredményért. Vannak továbbá vasalással, száradással fixálódó festékek is.

– Húsz éve ezzel foglalkozik. Milyen új irányzatok, technikák jelentek meg ennyi idő alatt a selyemfestésben?
– A természetesség jegyében alkotok. Nagyon szeretek mindent, ami természetes, ami közel áll a természethez. Egy ilyen technika például az ecoprint. Ezt azért szeretem nagyon, mert ehhez egyáltalán nem használunk festéket, csak festő növényeket. A színező anyag kinyerhető a növény szárából, gyökeréből, virágából vagy leveléből. Nyilván tudni kell, hogy melyik részét kell használni ahhoz, hogy hibátlan legyen a termék, amit elkészítünk. Ezek a növények különböző évszakban gyűjthetőek, illetve az előkészítés módjával is tisztában kell lenni, így nem egyszerű technika ez. Emellett nagyon sok eljárás van a selyemfestésben, például a shibori vagy a viaszbatik, a só- és a víztechnika.

– Tizenöt éve oktat is. Mit szeret jobban, tanulni vagy tanítani?
– Nagyon kíváncsi természet vagyok. Ha felfedezek valami újdonságot, akkor azt szívesen tanulom, és szívesen töltök vele időt. Mivel egyébként is tanár vagyok, tanítani is nagyon szeretek. Különösen boldog vagyok, amikor valamelyik tanítványom elkészít egy képet és látom az örömét, illetve nyomon tudom követni a fejelődését. Tanulni is és tanítani is nagyon szeretek.

– Mennyire költséges hobbi ez?
– A festékekből napjainkban már igen széles a választék, de az közös bennük, hogy mind a selyem, mind a festékek nagyon drága dolgok. A saját magam továbbképzése sem olcsó vállalkozás. Szóval kifejezetten egy költséges hobbi. De még mindig azt mondom, hogy nagyon megéri, hiszen minőségi luxustermékeket lehet előállítani ezzel a technikával.

– Milyen szépségeket lehet még ezzel a technikával készíteni?
– Én leginkább kendőket és sálakat festek, de készítek tunikákat és köntösöket is. Ezekhez olyan selyem alapanyagot használok, ahol több szál van összeszőve, így erősebb tartású selyemszövet lesz a végeredmény. Lehet ruhát, lámpabúrát, párnahuzatot és képeket is készíteni. Csak a képzeletre és a kreativitásra van bízva, hogy ki mit álmodik meg selyemből.

– Milyen témákkal dolgozik szívesen?
– Ahogy már említettem, nagyon vonzódom a természethez és a természetességhez. A természetben előforduló növényvilágot nagyon kedvelem, ezek sűrűn visszatérnek a motívumaim között. Szeretem a csavarodó-tekeredő vonalvezetésű mintákat, de kifejezetten rajongok a nonfiguratív mintákért is. Kedvencem a szecesszió, ami tulajdonképpen erről szól, a folyamatosan mozgásban lévő növényi indák, tekeredő növényi részek megjelenítéséről.

– Kinek ajánlja ezt a hobbit?
– Aki szívesen tanul és hajlandó kifizetni ennek a hobbinak a költségeit. Aki szereti a minőséget, a prémium kategóriás dolgokat és szívesen áldoz rá. Abszolút megtanulható a selyemfestés, így sikerélménye lehet már egy teljesen kezdő alkotónak is. Mivel a folyamat olyan, mint egy meditáció, megnyugtat és harmonizál, így igazán jó kikapcsolódási lehetőség is.

Kapronczay Évával Algyőn november 26-án, az Alkotóházban találkozhatnak a selyemfestő workshopon azok, akik ki szeretnék magukat próbálni a selyemfestésben.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

A MÁV vizsgálja a vasútvillamos menetrendjének lehetséges sűrítését, ugyanis a már több mint két éve Szeged és Hódmezővásárhely belvárosai között ingázó járaton egyre többen vannak, reggelente alig lehet felférni a szerelvényekre – értesült a Szegeder.

2024. február 29. | Napjaink Bővebben

A temető bejárati részén és a ravatalozó környékén 2024. március 1-én pénteken megkezdődnek a térkő felújítási munkálatok. A Gyeviép Nkft. által végzett beruházás várhatóan több hetet vesz igénybe.

2024. február 29. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata és az Algyői Könyvtár újabb sikeres pályázatot tudhat magáénak.

2024. február 28. | Önkormányzat Bővebben

Önkormányzatunk részt vett Makón a víziturizmus fejlesztésével foglalkozó konferencián. A Marost érintő határon átnyúló tervek mellett információt kaptunk a magyarországi víziturizmus fejlesztési irányairól, valamint az alsó-Tisza és a Maros aktív víziturisztikai fejlesztési terveiről.

2024. február 28. | Önkormányzat Bővebben

A Süli András Művészeti és Irodalmi Alkotói Kör pályázatot hirdet, Algyő Nagyközség Önkormányzata, valamint a Gyevikult Nkft. támogatásával: JELEK 2024 Irodalmi Pályázat címmel.

2024. február 22. | Kultúra Bővebben

×