× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Spórolásra rendezkedik be a nagyközség

|
2021. október 22. | Önkormányzat

Jövőre házhoz megy a lomtalanítás Algyőn – erről is döntöttek a képviselő-testület szeptemberi ülésén. Az is biztos, hogy módosítani kell az idei költségvetést, mert a tervezett 850 millió forint helyett mindössze 715 millió folyik be a kasszába iparűzési adóból.

Az idei költségvetésben 850 millió forint iparűzési adóbevétellel kalkulált Algyő, a szeptemberi képviselő-testületi ülésen azonban módosított előirányzat szerepel 715 millió forinttal.

Az előterjesztésből kiderül, hogy tavaly az érintettek nagyjából 220 millióval több adóelőleget fizettek be, mint a tavalyi évre megállapított végleges adófizetési kötelezettségük, részben emiatt csökkent a 2021. évi adóbevétel. Az építményadónál 78 millióval kalkuláltak, az új előirányzat valamivel kevesebb, 72 millió lett.

„A szeptemberi adófeltöltéseket nagyon várta az önkormányzat. Tavaly 1,3 milliárd forint iparűzési adóbevételünk volt, várható volt, hogy a koronavírus-járvány visszaesést hoz, ezért is kalkuláltunk erre az évre 850 millió forinttal, a 715 milliós bevétel jócskán ez alatt marad, ezért a költségvetést is módosítani kell” – összegezte lapunknak Molnár Áron polgármester. Hozzátette, várhatóan semmilyen tételt nem kell kihúzni a költségvetésből, de már látszik, hogy fejlesztéseket továbbra sem tud eszközölni az önkormányzat. „Ez a visszaesés minket is megrenget, további racionalizálásokra lesz szükség” – közölte.

Két cég jól teljesít

Áttekintették az ülése mindhárom önkormányzati társaság likviditását, a féléves mérlegeredményeit, hogy eldönthessék, szükség van-e valamilyen beavatkozásra.

A polgármester elmondta, a Gyevikult Nkft.-nél egy nagyobb, 6-7 milliós nyereség látszik, de lényeges, hogy a falunapra eredetileg szánt összeget nem használták fel, hiszen a rendezvény elmaradt, ennek egy részét az Algyő Napja programokhoz csoportosították át.

„A jelenlegi számokból az látszik, hogy a Gyevitur Nkft.-nek biztosított támogatást sem kell kiegészíteni. Ennek összege egyébként évek óta nem volt olyan kevés, mint most. Összesen 31 millió forint támogatást kaptak erre az évre, ennek egy része a működési támogatást. Érdemes tudni, hogy 6-8 éve nem működött ilyen kevés pénzből a cég, nagyjából a fürdő önállóan vitt el ennyi forrást korábban, tehát látszik a korábbi racionalizálás eredménye, jó úton haladnak” – mondta.

A Gyeviép mínuszban

A harmadik önkormányzati társaság, a Gyeviép Nkft. helyzete azonban nem ilyen rózsát, náluk mínusz 3 millió forint keletkezett az első félévben. Katona Antal ügyvezető igazgató az előterjesztésében leírta, hogy a tényleges vállalkozási eredményük lényegesen elmarad a várttól. Két megoldási javaslatot is vázolt, egyrészt, hogy külső munkákat próbálnak szerezni, ezzel dolgoznák le a hiányukat, a másik út pedig a dolgozói létszám csökkentése. A cég jelenlegi állományi létszáma egyébként 24 fő, plusz 4 közmunkás.

Molnár Áron megjegyezte, hiába nem túl nagy összeg a jelenlegi hiány, látszik, hogy azok az intézkedések, amelyeket a Gyeviturnál a pandémia miatt kényszerűen meg kellett tenni, várhatóan elérik a Gyeviépet is, tehát itt is fontos szerepe lesz a racionalizálásnak, észszerűbbé kell tenni a működésüket. Ez a folyamat már elkezdődött.

Házhoz jön a lomtalanítás

A lakossági lomtalanítási rendszer átalakítását korábban már tárgyalta a képviselő-testület, ám akkor nem kapott többségi támogatást a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. javaslata, nevezetesen, hogy térjenek át a házhoz menő lomtalanításra, ami például Szegeden is működik.
„Meggyőztek, hogy a házhoz menő rendszer jobb és praktikusabb, mint a jelenlegi, amikor megadunk az évben egy napot, és csak akkor van módja a lomtalanításra a lakosoknak” – mondta Molnár Áron.

Az úgynevezett „zöldszámos” házhoz menő lomtalanítási rendszer lényege, hogy a lakosok bejelentik az igényüket, jelzik a mennyiséget is, és a cég eszerint házhoz megy és fel is takarítanak maguk után. Évente egy alkalommal vehető igénybe ingyenesen a szolgáltatás március közepétől november 15-éig.

Új ügyelet várható

A sürgősségi fogorvosi ügyeleti rendszer is változás előtt áll. A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása szervezi ezt, akárcsak a háziorvosi ügyeletet. Most arról született testületi döntés, hogy Algyő is csatlakozna a társulási ellátáshoz. A feltételeket és az anyagi oldalát még nem látják pontosan, ahhoz tudni kell, hogy összesen mennyi település lesz végül része a rendszernek. Úgy saccolja az önkormányzat, hogy évi 100-200 ezer forintnál nem kell majd többet fizetniük azért, hogy a nagyközség lakosait is ellássák majd sürgős esetekben.  

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

A pályázat célja, hogy támogatást biztosítson a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj segítségével a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, tehetséges algyői tanulóknak.

2024. június 13. | Oktatás Bővebben

Választás napközbeni részvételi adatai

2024. június 09. | Önkormányzat Bővebben

Esztergomban rendezték meg az elmúlt hétvégén az idei Kick-Box Utánpótás Magyar Bajnokságot. Ezen az eseményen dőlt el, hogy kik kerülnek be a magyar válogatott keretébe és képviselhetik Magyarországot az augusztus végén, Budapesten rendezendő utánpótlás világbajnokságon.

2024. június 06. | Sport Bővebben

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott A Szakkör programon 2023-ban számos mesterség bemutatásával indult ingyenes foglalkozássorozat. Ezek közül a Gyevikult Nkft. nemezelést harmadik, vesszőfonás szakkört második alkalommal hirdetett meg az Algyői Tájházban. Az itt készült alkotásokból nyílt kiállítás.

2024. június 05. | Kultúra Bővebben

Hagyományőrzés új köntösben. Papp Csilla Alkotó-díjas kézművesünk a sujtás ékszerkészítés mestere. Olyan formákat álmod meg és hoz létre, amelyek nemcsak az ékszert teszik egyedivé, hanem annak a viselőjét is.

2024. június 04. | Kultúra Bővebben

×