× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Modernizálják a Faluház fűtési rendszerét

|
2022. november 21. | Önkormányzat

Egy hidegebb téli hónapban 500 ezer forint is elment az Algyői Faluház fűtésére. Az elavult gázkazánt most hőszivattyús rendszere cserélik, így a jövőben az intézménynek nem kell gázszámlát fizetnie. Jó hír, hogy a modernizáció révén a nyári klimatizálás is megoldott lesz.

Hűtés nincs, a fűtés pedig problémás – így lehet összefoglalni röviden az Algyői Faluház jelenlegi rendszerét. Még a szeptemberi képviselő-testületi ülésen hangzott el, hogy régóta húzódik az épület modernizációjának kérdése. Mert bár mutatós építményről van szó, a szigetelés hiánya, a régi nyílászárók és a nem megfelelően működő gázkazán miatt korántsem nevezhető modernnek.

Az ülésen Molnár Áron polgármester elmondta, hogy már évek óta kerestek megfelelő pályázati konstrukciót az épület felújítására, ám mivel nem valószínű, hogy a következő időszakban ilyen megjelenik, a Gyevikult Nkft. a saját forrásaiból végeztetné el a szükséges átalakításokat. A képviselők előtt letett anyagként szerepelt előterjesztésből kiderült, hogy hőszivattyús rendszer kiépítésével, illetve a meglévő napelempark bővítésével az épület gázfelhasználást ki lehet váltani. Az önkormányzati cég a kivitelezés áfatartalmát kérte támogatásként a testülettől, amelyet ha visszaigényel, természetesen vissza is utal majd az önkormányzat számlájára. A képviselők támogatták az elképzelést.

„A Településüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság döntött, a három beérkezett árajánlat közül kiválasztották a legjobbat. Egy algyői vállalkozás nyert, és a tervek szerint hamarosan indulhat is a kivitelezés, ezért lesznek az adventi programok a kinti színpadon tartva” – tájékoztatott a fejleményekről Molnár Áron. Hozzátette, reméli, még a kemény hideg időszak előtt kész lesz a fejlesztés, mert ezzel sokat tudnak spórolni.

Kovács László, a Gyevikult Nkft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2018 óta folyamatosan spórolnak. A mostani beruházás költségeit két tétel fedezi, egyrészt az eredménytartalékuk, másrészt pedig minden évben költeniük kell az ingatlanok állagmegóvására bizonyos összeget, és ennek maradványát különítették el.

„A beruházó a legkevesebb kellemetlenséget okozva szeretné végezni a munkáját, így az algyői Faluház csak a két ünnep között, illetve január első másfél hetében lesz zárva. Az újévi koncertet már a nagyteremben tartjuk” – mondta Kovács László.

A projekt nagyjából 30 millió forintba kerül.

 

További hírek

A Süli András Művészeti és Irodalmi Alkotói Kör pályázatot hirdet, Algyő Nagyközség Önkormányzata, valamint a Gyevikult Nkft. támogatásával: JELEK 2024 Irodalmi Pályázat címmel.

2024. február 22. | Kultúra Bővebben

Az elmúlt hétvégén rendezte meg a Barátság Sportegyesület az idei Barátság Kupa Országos Nyílt ITF Taekwon-do versenyt Battonyán. A viadalra 31 klub több mint 230 versenyzője adta le a nevezését, köztük az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do Szakosztályának sportolói is.

2024. február 21. | Sport Bővebben

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár tavaly októberben meghirdetett közös pályázata sikeresen lezárult, 173 művet küldtek az alkotók. Az Amikor a toll kibicsaklik című irodalmi és grafikai pályázatot Ménesi Lajosné értékelte.

2024. február 20. | Kultúra Bővebben

Magyar Kultúra Napja és a Faluház 30. születésnapja alkalmából kiállítás

2024. február 16. | Kultúra Bővebben

Ahogy a mondás is tartja, ápolnunk kell az örökségünket, hogy jövőnk legyen. Vannak, akik ezt a mindennapokban teszik munka és család mellett. Laukó Ivettnek a népviseletek lettek a szerelmei és kezei közül fantasztikus alkotások kerülnek ki, amelyek amellett, hogy gyönyörűek, a múltunkat, a kultúránkat őrzik.

2024. február 15. | Kultúra Bővebben

×