× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Megkóstolhatták a megszentelt misebort

|
2022. január 27. | Egyház

Szent János napjához kötődően az algyői templomban is borszentelés volt. Fazakas Attila ezúttal nem a hívek által hozott borokat, hanem a 2022. évi misebort áldotta meg. A hívek is megkóstolhatták az italt.

A római katolikus egyház szertartáskönyve Szent János napjára, vagyis december 27-re írja elő az új bor megáldásának szertartását. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint ez a hagyomány a 13. században Németországból terjedt el, ott a Johannisminne nevet kapta, mert a pap a bor átnyújtásakor azt mondta a híveknek, hogy: „Igyátok Szent János szeretetét”. Ez a szertartás hazánkban is elterjedt később, az új bort csakis ettől a naptól volt szabad fogyasztani.

A borszentelést Algyőn is megtartották, azonban egy nappal korábban, december 26-án.

Fazakas Attila plébános ezúttal viszont nem a hívek által hozott borokat hintette meg a szentelt vízzel, hanem azt a bort, amelyet a következő egy évben miseborként használnak majd. A korábbi évektől eltérően a lelkipásztor 2022-ben nem több, hanem csakis egy pincészet borát, Sike Tamás többszörösen díjnyertes egri borász remekművét fogyasztja majd.

A lelkipásztor a bor megáldása közben Szent János közbenjárását kérte azért, hogy akik abból a borból isznak, azoktól maradjon távol mindenféle mérgező hatás úgy, mint ahogyan Szent Jánosnak sem ártott a mérgezett ital, amelyet megitattak vele. Fazakas Attila azt kérte, hogy erőt és üdvösséget nyerjenek azok, akik a megszentelt borból fogyasztanak majd.

Különlegesség volt az is, hogy a szentmise végén a hívek is megkóstolhatták azt a bort, amely miseborként szolgál az új esztendőben az algyői templomban.

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×