× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Könyvbemutató a magyar kultúra napján

|
2023. február 09. | Kultúra

Családi történetek, elképzelt gondolatok, emberi sorsok szemléltetik Szilágyi Perjési Katalin Sárember című kötetében, hogy milyen volt az élet az első világháborútól egészen 1956-ig. A könyvet az Algyői Könyvtárban mutatták be.

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre 2005. január 13-án alakult meg az Algyői Könyvtárban. Azóta minden év januárjában megemlékeznek a Himnusz ünnepéről.

Az elmúlt 17 év alatt négy kötetet jelentett meg az egyesület írói csoportja. Az Algyői Paletta, Lélektükör antológia a Tollforgatók írásaiból, továbbá Szilágyi Perjési Katalin két novelláskötetét, az Aranykalitkát önkormányzati támogatással és a Sárembert. Ez utóbbi a magyar kultúra napjára jelent meg a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, Dományházi Edit szerkesztésében.

A novelláskötet 20 írást tartalmaz a Nagy Háborútól 1956-ig, tényekre alapozva. A szereplők fiktív személyek, a történetek azonban valós eseményeken alapulnak, hiszen annyi kisgyermek maradt árván, oly sok katona esett el Doberdónál, 12 csatában festette pirosra Isonzó vizét a magyar katonák vére. Tény az is, hogy az állandó esőzések következtében a lövészárkokban annyira felgyülemlett a víz, hogy a katonák éjjel-nappal a sáros, agyagos vízben voltak. A pocsolya átitatta a honvédek köpönyegét, ruháját, arcát és kezeit. Úgy néztek ki, mintha terrakotta szobrok lettek volna. Innen kapta a kötet a Sárember címet.

Valós, borzalmas eseményen alapul az 1942-es újvidéki vérengzést felelevenítő Zsablyai Madonn című novella. És a háborúba nemcsak a honvédek, hanem a harangok is „bevonultak”. A harangok rekvirálása is tény. Egy ilyen megható történetet ír le a Harangoztak című novella.

A könyvbemutatón a Tollforgatók olvastak fel részleteket, I. világháborús dalt énekeltek a Búzavirág Dalkör férfi tagjai, a témával kapcsolatos versek hangzottak el, és egyúttal Hegedűs Gábor Emlékezz rájuk című versével idézték fel a II. magyar hadsereg sorstragédiáját.

Az estet dedikálás és emlékező, felidéző beszélgetés zárta.

Szilágy Perjési Katalin könyve megvásárolható a könyvtárban.

Ménesi Lajosné

 

További hírek

A Süli András Művészeti és Irodalmi Alkotói Kör pályázatot hirdet, Algyő Nagyközség Önkormányzata, valamint a Gyevikult Nkft. támogatásával: JELEK 2024 Irodalmi Pályázat címmel.

2024. február 22. | Kultúra Bővebben

Az elmúlt hétvégén rendezte meg a Barátság Sportegyesület az idei Barátság Kupa Országos Nyílt ITF Taekwon-do versenyt Battonyán. A viadalra 31 klub több mint 230 versenyzője adta le a nevezését, köztük az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do Szakosztályának sportolói is.

2024. február 21. | Sport Bővebben

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár tavaly októberben meghirdetett közös pályázata sikeresen lezárult, 173 művet küldtek az alkotók. Az Amikor a toll kibicsaklik című irodalmi és grafikai pályázatot Ménesi Lajosné értékelte.

2024. február 20. | Kultúra Bővebben

Magyar Kultúra Napja és a Faluház 30. születésnapja alkalmából kiállítás

2024. február 16. | Kultúra Bővebben

Ahogy a mondás is tartja, ápolnunk kell az örökségünket, hogy jövőnk legyen. Vannak, akik ezt a mindennapokban teszik munka és család mellett. Laukó Ivettnek a népviseletek lettek a szerelmei és kezei közül fantasztikus alkotások kerülnek ki, amelyek amellett, hogy gyönyörűek, a múltunkat, a kultúránkat őrzik.

2024. február 15. | Kultúra Bővebben

×