× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Hatvanöten futottak össze Sándor napkor

|
2023. április 17. | Egészség, életmód

Nagy sikere volt az Algyői Könyvtár által szervezett Petőfi200 nevet viselő programnak, amelynek célja Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján 200 lefutott kilométer összegyűjtése volt.

Az eseményre 65 nevezés érkezett és végül a terveket felülmúlva 448 kilométert futottak vagy sétáltak össze a résztvevők. A rajt délelőtt 9-re volt meghirdetve, verőfényes napsütésben, vidáman indultak útnak a sportemberek. Délután 2-ig lehetett körözni egy erre kijelölt pályán. Egy kör 2.2 kilométer volt.

„Egy olyan kombinált eseményt szerettem volna, ahol Petőfi, az irodalom és a mozgás is szerepet kap. Petőfi maga is szinte állandó mozgásban volt, már iskoláit is 9 városban végezte el: az Alföldön, a Dunántúlon és Felvidéken. Fiatal felnőttként rokonait, barátait látogatta, munkát keresett, vándorszínészkedett, katonáskodott, így bejárta keresztül-kasul az országot, évente 1000 kilométernél is többet utazott, hol postakocsin, hol hajón, de igen sokszor gyalog. Ehhez a karakterhez igazítottuk a programot” – mesélte a Hírmondónak Dományházi Edit, az Algyői Könyvtár vezetője és az esemény megálmodója.

A program során nemcsak a testüket mozgatták meg az ellátogatók, hiszen Petőfi életrajzából egy kvíz is készült, amelyhez a kérdések a kijelölt pályán voltak elhelyezve. A válaszokhoz a könyvtár Facebook-oldalán vagy a helyszínen kihelyezett összegző plakáton kaptak segítséget a leglelkesebb versenyzők.

A Petőfi200 különlegessége volt a nem hétköznapi regisztrációs díj, hiszen egy kedvenc Petőfi Sándor idézettel lehetett nevezni. Így arra is fény derült, hogy melyek a futók kedvenc Petőfi versei. Nyilván a nemzeti ünnep közelsége és a régi szép általános iskolai emlékeknek köszönhetően magasan a Nemzeti dal vitte a prímet, azonban neveztek kevésbé ismert versekkel is.

A 9-től 14 óráig tartó futáson volt, aki 1-2 kört ment, akadt, aki néhány órán át futott, de volt három algyői futó, akik végig köröztek: Bakos András, Berényi András és Nagy Sándor öt órán keresztül haladt megállás nélkül. A nap végén minden résztvevő két Petőfi200 logós kis táblát kapott, egyiket hazavihette, a másikat pedig egy nagy kaspóba tűzte, így emléket állítva a könyvtárban ennek a fantasztikusan sikerült rendezvénynek. A teljesítők is és a szervezők is elégedetten térhettek haza a fárasztó, de testet és lelket is megmozgató közös programról.

forrás: Algyői Hírmondó (fotó: szegedma.hu)

 

További hírek

A Süli András Művészeti és Irodalmi Alkotói Kör pályázatot hirdet, Algyő Nagyközség Önkormányzata, valamint a Gyevikult Nkft. támogatásával: JELEK 2024 Irodalmi Pályázat címmel.

2024. február 22. | Kultúra Bővebben

Az elmúlt hétvégén rendezte meg a Barátság Sportegyesület az idei Barátság Kupa Országos Nyílt ITF Taekwon-do versenyt Battonyán. A viadalra 31 klub több mint 230 versenyzője adta le a nevezését, köztük az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do Szakosztályának sportolói is.

2024. február 21. | Sport Bővebben

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár tavaly októberben meghirdetett közös pályázata sikeresen lezárult, 173 művet küldtek az alkotók. Az Amikor a toll kibicsaklik című irodalmi és grafikai pályázatot Ménesi Lajosné értékelte.

2024. február 20. | Kultúra Bővebben

Magyar Kultúra Napja és a Faluház 30. születésnapja alkalmából kiállítás

2024. február 16. | Kultúra Bővebben

Ahogy a mondás is tartja, ápolnunk kell az örökségünket, hogy jövőnk legyen. Vannak, akik ezt a mindennapokban teszik munka és család mellett. Laukó Ivettnek a népviseletek lettek a szerelmei és kezei közül fantasztikus alkotások kerülnek ki, amelyek amellett, hogy gyönyörűek, a múltunkat, a kultúránkat őrzik.

2024. február 15. | Kultúra Bővebben

×