× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Háromnapos forgatag volt Algyőn

|
2021. augusztus 20. | Egyház

A Szent Anna-napi búcsú kapcsán július 23. és 25. között szórakoztató programokkal, többek közt koncertekkel és bemutatókkal várták az algyőieket. Vasárnap ünnepi szentmise volt a templomban körmenettel. A misén a templom védőszentje mellett a nagyszülőket és az időseket ünnepelték.

Már péntek estétől folyt a bor, főtt a pörkölt és sült a hal a faluház melletti téren, ahol színpadra lépett a Zsibongó Táncegyüttes, a Délikert Möndörgő Táncegyüttes és a Kender zenekar is. Emellett  remek operett slágerekkel teremtett jó hangulatot az idén 20 éves Parlandó Énekegyüttes, melynek meghívására két művész, Kónya Krisztina és Szélpál Szilveszter is fellépett.

Szombaton a színházteremben folytatódott a program, ahol az Algyőről elszármazottak, valamint a jelenleg is helyben és Szegeden élők találkoztak az Ősgyeviek Baráti Köre által szervezett eseményen.

Rády Samirné, a kör elnöke arról számolt be, hogy százan tudtak kikapcsolódni együtt, a kör további húsz tagja nem tudott jelen lenni, mert a részvételhez oltási igazolványra volt szükség. Elárulta azt is, hogy idén 35 éves a kör, eddig pedig minden évben megtartották a találkozót, ez alól csak a tavalyi év volt kivétel a járványhelyzet miatt.

Délben marha pörköltet fogyasztottak, azonban a szomjat is volt mivel oltani, a kör elnöke ugyanis rendszeresen ágyas pálinkát készít erre az alkalomra. A bevitt kalóriát pedig tánccal mozogták le estig, még Meggyesi Csabi is előadott.

Eközben a faluház melletti területen három algyői kötődésű zenekar, a Flash Board Band, a Super Colossal és az Elyzium szórakoztatta a helyieket, akik eközben a fröccsteraszon hűthették le magukat.

Vasárnap viszont már az ünneplésen volt a hangsúlyt, Szent Annát, a templom védőszentjét ünnepelte a község. Tíz órától búcsúi szentmisét mutatott be Balogh Ottó gyulai káplán, aki prédikációjában a nagyszülők szerepére hívta fel a figyelmet Szent Anna és Szent Joakim, Jézus nagyszüleinek ünnepe kapcsán.

Emlékeztetett: Ferenc pápa a Szent Anna napja előtti vasárnapot az idősek és a nagyszülők világnapjává nyilvánította azért, hogy nyomatékosítsa bennünk azt, hogy a ma emberének van mit tanulnia Jézus nagyszüleitől, akiknek helytállása Szűz Márián keresztül visszatükrözőik. Jelezte: a szülők a teremtő Isten munkatársai, ők az elsődleges nevelői a gyereknek, nem az állam és nem is az iskola feladata az. Hozzátette: bár a lexikális tudást mindannyian az oktatási intézményekben kapjuk meg, de azokat a tapasztalatokat és ismereteket, amelyek szerint éljük mindennapjainkat, a szüleinktől és nagyszüleinktől szerezzük meg. Ezért van akkora felelősség rajtuk – tette hozzá.

A gyulai segédlelkészt egy évvel ezelőtt, éppen július 25-én szentelték pappá Szegeden, ezért az algyői híveket elsőmisés áldásban is részesítette a szentmise végén.

forrás: Algyői Hírmondó


Kapcsolódó galéria: Anna-napi Búcsú 2021. (12 db kép)

Galéria további képei
 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×