× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Harmadjára várták a lakosokat adventi ablakok

|
2023. január 15. | Kultúra

Algyőn advent idején már harmadik éve világító adventi kalendáriummá változtak helyi lakosok ablakai. Tavaly is sikeres volt a játék.

Az országban először 2016-ban Solymáron kezdték el ezt a játékot. Tudomásunk szerint országszerte már több, mint 600 település csatlakozott ehhez a programhoz. Az alapgondolat kitalálója készített egy csoportot a Facebook-on Világító adventi kalendárium névvel, és ott egy Magyarország térképen kitűzött minden települést, ahol csatlakoztak ehhez a nagyszerű játékhoz. Mi már harmadik éve szerveztük meg barátnőmmel, Boldizsárné Marikával Algyőn.

Az első évben kicsit nehezebben ment a szervezés. Megkerestük azokat az ismerőseinket, akik szerintünk szeretnek dekorálni. Sajnos kaptunk több visszautasítást is, de azért meglett a megfelelő létszám. Meg kellett fogalmaznunk a játékszabályokat is. Kisorsoltuk a napokat. Azóta már könnyebben megy, a szervezés az interneten történik.

A játék arról szól, hogy minden jelentkező kap egy napot, december elseje és 23-a között. Az adott napon ki kell raknia az ablakába, vagy az előkertjébe, teraszára azt a számot, amelyet kapott, jól láthatóan, és karácsonyig, minden nap ki kell világítania. Mi úgy kezdtük el a játékot, hogy aki jelentkezett, az utcájáról írt egy kis találós kérdést, versikét, ami alapján az ablakkeresők ki tudták találni, melyik utcában keressék az aznapi ablakot. Mi előző este kiraktuk a Facebook csoportunkban a másnapi versikét. Aki megtalálta, készíthet róla fotót, a képeket örömmel látjuk a csoportban. Ennyi a feladat. Az első évben a Covid miatt nem lehetett gyülekezni, úgyhogy akkor az éneklés elmaradt, de 2021-ben már úgy szerveztük, hogy minden este 6-kor találkoztunk az adott ablaknál, és úgymond szerenádot adtunk, énekeltünk az ablakdíszítőknek. Volt, aki teával, forralt borral, süteménnyel várta a keresőket, de minden ablaknál legalább apró kis ajándékok voltak kirakva az ablakokba. Az, hogy megvendégeljék a keresőket, nem volt feltétel. Volt több olyan kereső, aki minden ablakot megnézett. Az éneklés után több esetben is hosszabb, rövidebb beszélgetések erejéig ott maradtunk a helyszínen. December 24-ére már nem kértünk fel senkit a díszítésre, aznap a betlehem az „ablak”, oda raktuk a 24-es számot.

Egyre többen keresik az ablakokat, és az esti találkozásnál is egyre többen voltunk. Felemelő érzés, ahogy kapjuk a visszajelzéseket, hogy mennyire jó ötlet, és milyen szép ez az egész. Az esti testmozgás is megvolt, sokan sétálva, biciklivel jöttek az ablakhoz. Voltak olyan frappáns versikék, hogy nem mindenki tudta kitalálni. Ilyenkor privát üzenetben tudunk segíteni. Mindenki nagyon várja már ezt az év végi programot. Novemberben szoktuk elkezdeni szervezni, hogy december 1-re már mindenki tudja, melyik napot kapta. Gyönyörű ablakok készültek tavaly is, és mi, keresők nagyon örültünk minden ablaknak. A jövőben is megszervezzük, mert igény van rá, szeretik az algyői emberek is.

forrás: Algyői Hírmondó (Kocsisné Kuk Ildikó, az egyik szervező)

 

További hírek

A Süli András Művészeti és Irodalmi Alkotói Kör pályázatot hirdet, Algyő Nagyközség Önkormányzata, valamint a Gyevikult Nkft. támogatásával: JELEK 2024 Irodalmi Pályázat címmel.

2024. február 22. | Kultúra Bővebben

Az elmúlt hétvégén rendezte meg a Barátság Sportegyesület az idei Barátság Kupa Országos Nyílt ITF Taekwon-do versenyt Battonyán. A viadalra 31 klub több mint 230 versenyzője adta le a nevezését, köztük az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do Szakosztályának sportolói is.

2024. február 21. | Sport Bővebben

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár tavaly októberben meghirdetett közös pályázata sikeresen lezárult, 173 művet küldtek az alkotók. Az Amikor a toll kibicsaklik című irodalmi és grafikai pályázatot Ménesi Lajosné értékelte.

2024. február 20. | Kultúra Bővebben

Magyar Kultúra Napja és a Faluház 30. születésnapja alkalmából kiállítás

2024. február 16. | Kultúra Bővebben

Ahogy a mondás is tartja, ápolnunk kell az örökségünket, hogy jövőnk legyen. Vannak, akik ezt a mindennapokban teszik munka és család mellett. Laukó Ivettnek a népviseletek lettek a szerelmei és kezei közül fantasztikus alkotások kerülnek ki, amelyek amellett, hogy gyönyörűek, a múltunkat, a kultúránkat őrzik.

2024. február 15. | Kultúra Bővebben

×