× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Folytathatja a munkáját az AESZI vezetője

|
2020. december 21. | Önkormányzat

Jankovicsné Veres Katalin harmadszor is elnyerte az intézményvezetői pályázatot, így újabb öt évig ő vezeti az Algyői Egyesített Szociális Intézményt. A koronavírus-járvány az AESZI helyzetét is megnehezítette, ám az intézményben dolgozók hivatásként tekintenek feladataikra, ez a közös cél és felfogás pedig sok helyzetben segít.

A hét szakfeladatot ellátó intézmény gyakorlatilag nullától százéves korig látja el a falu lakosságát, ez pedig színes feladatkört ad az újraválasztott Jankovicsné Veres Katalin intézményvezetőnek is, aki eredményesen pályázott, így további öt évig ő vezetheti az AESZI-t.

Mint azt az Algyői Hírmondónak elmondta, rövidtávon a településen olyan biztonságos intézményi ellátást szeretne biztosítani, amelyhez az emberek bátran fordulhatnak, ez most az elsődleges feladat.

„A következő év is erről szól majd, valamint arról, hogy a vírushelyzet okozta »károkat« enyhíteni tudjuk. A nehéz helyzetbe került családokon, legyen szó munkahely, vagy családtag elvesztéséről, segítenünk kell. Azon leszek, hogy az a huszonöt szakember, akik az intézményben dolgoznak, megkaphassanak mindent a nyugodt munkavégzésükhöz, olyan hátteret tudjak biztosítani nekik, hogy a szakmára figyelhessenek” – mondta terveiről Jankovicsné Veres Katalin.

A régi-új intézményvezető hozzátette, középtávon a települési egészségterv megújításának előkészítése, illetve ifjúságvédelmi és idősügyi koncepció kidolgozása, megújítása a cél, de ezeknél fontos, hogy megegyezzenek a lakosság igényeivel, továbbá az önkormányzat céljaival és lehetőségeivel. Hosszabb távon a jól működő intézményt hasonló színvonalon működtetné, ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a dolgozói utánpótlással problémák lehetnek, például a házigondozói szolgálatnál tevékenykedő gondozónők tekintetében. A következő öt évben többen is nyugdíjba mennek, így Jankovicsné Veres Katalin úgy látja, nehéz feladat előtt áll, ha őket pótolni szeretné, mert a pályakezdők körében ezek a szakmák nem elég vonzóak, részben az anyagi, részben az erkölcsi megbecsültségük alacsony szintje miatt.

Kiemelte, munkáját nagyban segíti a két szakmai vezető: Gyömbér Kornélia a bölcsődei-, Kovácsné Losocz Magdolna pedig az idősek területét fogja össze.

„Látjuk, hogy nagy az igény az Egészséghetekre, ezt mindenképpen meg kell szerveznünk jövőre. Algyő összefog hat települést az élelmiszeradományok terén, ez is komoly munkát jelent számomra, így elmondhatom, feladataim meglehetősen sokrétűek, de ezért is szeretem ezt a munkát, mert sokszínű. Valamennyi kollégám nevében elmondhatom, mi nem munkának tekintjük ezt, hanem hivatásnak: egy munkát le lehet tudni napi 8 órában, a hivatás viszont egy kicsit más, mindig ott van az ember szíve és lelke. Aki hivatásként éli ezt meg, az a környezetét is ezzel a szemmel látja” – emelte ki Jankovicsné Veres Katalin, aki elmondta még, hogy kollégái munkájához elengedhetetlenül fontos a humor, ez sokszor átlendíti őket egy-egy nehéz helyzeten.

A koronavírus-járvány okozta helyzet kapcsán elmondta, minden korosztályban más-más probléma került elő, amivel foglalkozniuk kellett, mindenképpen újdonság volt a karantén alá vontak ellátása, ám szerencsére többnyire rövid időszakról volt szó. Kiemelte, ez annak is köszönhető, hogy a krízishelyzetek kezelésében az önkormányzat és a falu lakossága is kivette a részét. Az intézményvezető hozzátette, a jelenleg is zajló második hullám jobban feladja a leckét számukra, azonban sok múlik jelenleg is a munkájukon, így nincs idő arra, hogy megijedjenek ettől a helyzettől.

„Nagyon kell figyelnünk minden érintettre, a súlyos állapotban lévőkre pedig több figyelmet kell szentelnünk, aki pedig komoly tünetek nélkül kapja el a vírust, őket a szabályok betartására kell ösztönöznünk. A járványügyi helyzetben megnőtt a szerepe a munkánknak, eddig minden kérésben tudtunk segíteni, persze az nem tudni, hogy mennyit tudunk még teljesíteni a folytatásban. Sok panasz érkezett arra, hogy gyengébb állapotban lévő betegeket is hazaadnak a kórházakból és klinikákról, de felkészülten várjuk a továbbiakat” – emelte ki Jankovicsné Veres Katalin.

November 24-én tíz napra be kellett zárni az algyői a bölcsődét, ám Jankovicsné Veres Katalin igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy tíz nap után ugyanúgy megy tovább az élet, hasonló helyzetekre pedig fel kell készülniük a jövőben is. Az azonban még nem világos, hogy a szociális területen milyen változásokat hozna egy hasonló helyzet, ennek megelőzése érdekében minden tőlük telhetőt megtesznek az AESZI munkatársai.

Az intézményvezető munkáját idén Algyő Nagyközségéért díjjal is elismerték.

 

További hírek

A pályázat célja, hogy támogatást biztosítson a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj segítségével a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, tehetséges algyői tanulóknak.

2024. június 13. | Oktatás Bővebben

Választás napközbeni részvételi adatai

2024. június 09. | Önkormányzat Bővebben

Esztergomban rendezték meg az elmúlt hétvégén az idei Kick-Box Utánpótás Magyar Bajnokságot. Ezen az eseményen dőlt el, hogy kik kerülnek be a magyar válogatott keretébe és képviselhetik Magyarországot az augusztus végén, Budapesten rendezendő utánpótlás világbajnokságon.

2024. június 06. | Sport Bővebben

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott A Szakkör programon 2023-ban számos mesterség bemutatásával indult ingyenes foglalkozássorozat. Ezek közül a Gyevikult Nkft. nemezelést harmadik, vesszőfonás szakkört második alkalommal hirdetett meg az Algyői Tájházban. Az itt készült alkotásokból nyílt kiállítás.

2024. június 05. | Kultúra Bővebben

Hagyományőrzés új köntösben. Papp Csilla Alkotó-díjas kézművesünk a sujtás ékszerkészítés mestere. Olyan formákat álmod meg és hoz létre, amelyek nemcsak az ékszert teszik egyedivé, hanem annak a viselőjét is.

2024. június 04. | Kultúra Bővebben

×