× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Édes-keserűség az I. Algyői Versünnep kapcsán

|
2014. május 27. | Kultúra
Bár én mindig elégedetlen vagyok önmagammal, ez hajt, ez sarkall jobb teljesítményre! Jó volt, de jövőre legyen még jobb!

Ha az I. Algyői Versünnepet szeretném értékelni, vegyes érzelmek kerítenek hatalmunkba. Nagyon jó érzés volt, hogy a gyerekek - óvodások, iskolások - olyan szép számmal jelentkeztek versmondásra. Megköszönöm az óvónőknek, pedagógusoknak és szülőknek, hogy felkészítették a gyerekeket, és hogy elkísérték őket a rendezvényre.

Délelőtt 18 óvodás lépett a színpadra egy-egy verssel. Valamennyien bátran és pontosan mondták a hosszabb-rövidebb verseket. Jutalmul emléklapot, noteszt, színes ceruzát és a Szegedi Miniszínház verses-zenés műsorát kapták, melyet az óvodáscsoportok és az első osztályosok is megtekintettek.

Kora délután az iskolások közül 30 gyerek vállalkozott, hogy elmondja kedvenc versét. Az alsó tagozatosok a felnőtteket is meghazudtoló pontossággal, kiállással léptek színpadra. A hosszú verseket hibátlanul, szépen hangsúlyozva mondták. A felsősök közül mind létszámban, mind verstudásban kiemelkedett az 5. a osztály teljesítménye.

Amit sajnáltam az az, hogy a 7. osztályból két gyerek vett részt az ünnepen, a 8. osztályosok pedig nem jelentkeztek. (Valószínû nekik más elfoglaltságuk volt.) A fellépők jutalma emléklap, notesz és toll volt.

Délután 5 órakor az algyői felnőttek következtek. 11 vers hangzott el, és a Búzavirág Asszonykórus elénekelte Petőfi Sándor: Befordultam a konyhába című versét. A fellépők jutalma egy-egy könyv és emléklap volt.

Külön élményt jelentett – vendégművészünk – Publik Antal és kis unokája, Vass Ildikó műsora. Publik Antal szuggesztív előadása, Ildikó gyönyörű énekhangja elragadó volt.

Az estet a kiskunhalasi Lyra Együttes verses-zenés irodalmi műsora zárta. A közönség meglepetésben is részesült, ugyanis az együttes megzenésítette és előadta Belovainé Bakos Erika, Farkas Sándorné, Szilágyi Perjési Katalin és Bakó Tibor versét, így egy „ősbemutatónak” is részesei lehettünk.

S miért van bennem „édes-keserűség”? Örülök, hogy hívó szavunkra ennyi gyerek, ilyen sok szép verset mondott, hallgatott, de sajnálom, hogy a felnőttek, civil szervezetek az igazán élményt adó délutáni rendezvényre nem voltak kíváncsiak. Talán majd jövőre! A délelőtt 10 órától este 19 óráig tartó programon közel 90 vers hangzott el. S ez jó! Mert verset mondani és hallgatni is jó!

A rendezvényt a Gyevi Art Kulturális Egyesület a Faluház és Könyvtárral
közösen szervezte. Köszönöm minden közreműködőnek, segítőnek, hogy az 50. Magyar Költészet Napját méltóképpen megünnepelhettük.
 

További hírek

Nagyjából egy kilométer hosszon újul meg első ütemben a Kastélykert utca: kiszélesítik az utat és kerékpáros nyomot is kialakítanak – erről is döntöttek a képviselők az áprilisi testületi ülésen. Az is eldőlt, hogy 17 nyári tábort támogatnak, és az idősek támogatását kiterjesztették.

2024. május 28. | Önkormányzat Bővebben

Kerek évfordulót ünnepelhettünk idén, hiszen 30 éves az Algyői Faluház. A falunapi rendezvények is ez a kerek szám köré szerveződtek. Három napig kicsik és nagyok is találhattak érdekes és izgalmas programot maguknak.

2024. május 27. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata 2024. május 28-án megkezdi a Géza utca páratlan oldalán a járda felújítását. Az építkezés alatt a páros oldalon lakók is számíthatnak forgalmi akadályokra! Időpont: 2024. május 27. (hétfő) 18:00, helyszín: Géza u. és a Bányász u. sarka.

2024. május 25. | Önkormányzat Bővebben

2024. május 24-én Magyarkanizsán aláírtuk az „Atlétika mindenkinek” című közös projektünk partnerségi szerződését. Az IPA-Interreg program keretében 152.234.269-Ft vissza nem térítendő 95%-os támogatást nyert önkormányzatunk.

2024. május 25. | Sport Bővebben

×