× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Az SZTE Konfuciusz Intézetének delegációja az Algyői Tojásműhelybe látogatott

|
2014. március 28. | Kultúra
Március 22-én, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének kilenc munkatársa látogatott az Algyői Alkotóházba. A Tojásműhely vendégei kipróbálhatták a tradicionális magyar tojásírás gyönyörűségeit és egyben nehézségeit. A kínai vendégek a pálinkás- pogácsás pohárköszöntő után rögtön bele is fogtak a szebbnél szebb tojás remekek elkészítésébe. A shanghai vendégeket Ménesi Lajosné, a Gyevi Art Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte, aki röviden bemutatta a civil szervezet csoportjait és közösségeit.

A kezdeti nehézségeket leküzdve magyar és kínai motívumokat felhasználva születtek meg a maradandó alkotások. Volt, aki gyimesi csángó, vagy dél-erdélyi mintával hímezte ki tyúktojását, de akadt olyan fiatal is, aki pandafejekkel ékesítette fel a tojáshéjat. A délután folyamán Szalmáné Simon Éva a kosárfonás alapjait mutatta be.

Ameddig a tojások a festő lében várakoztak végső színárnyalatuk elérésére, a csoport a Faluházba látogatott, ahol az Algyői Citerazenekar, illetve az Algyői Hagyományőrző asszonykórus vidám délutáni műsorát tekintette meg. Egy rövid falubéli séta után, az Alkotóházba visszaérve már csak az utolsó simítások voltak hátra az egyedi, kézzel készített hímesek befejezéséig. Uzsonnára hagymás-pirospaprikás liba- és kacsazsíros kenyeret fogyasztottak a kínai delegáció tagjai – természetesen az elmaradhatatlan magyar házipálinkával.

A vendégeink örök élménnyel gazdagodva, a hagyományos magyar húsvéti előkészületeket megtapasztalva és friss falusi levegővel feltöltődve búcsúztak.
 

További hírek

Nagyjából egy kilométer hosszon újul meg első ütemben a Kastélykert utca: kiszélesítik az utat és kerékpáros nyomot is kialakítanak – erről is döntöttek a képviselők az áprilisi testületi ülésen. Az is eldőlt, hogy 17 nyári tábort támogatnak, és az idősek támogatását kiterjesztették.

2024. május 28. | Önkormányzat Bővebben

Kerek évfordulót ünnepelhettünk idén, hiszen 30 éves az Algyői Faluház. A falunapi rendezvények is ez a kerek szám köré szerveződtek. Három napig kicsik és nagyok is találhattak érdekes és izgalmas programot maguknak.

2024. május 27. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata 2024. május 28-án megkezdi a Géza utca páratlan oldalán a járda felújítását. Az építkezés alatt a páros oldalon lakók is számíthatnak forgalmi akadályokra! Időpont: 2024. május 27. (hétfő) 18:00, helyszín: Géza u. és a Bányász u. sarka.

2024. május 25. | Önkormányzat Bővebben

2024. május 24-én Magyarkanizsán aláírtuk az „Atlétika mindenkinek” című közös projektünk partnerségi szerződését. Az IPA-Interreg program keretében 152.234.269-Ft vissza nem térítendő 95%-os támogatást nyert önkormányzatunk.

2024. május 25. | Sport Bővebben

×