× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Az Algyői Tojásműhely a Hagyományok Háza tehetséggondozó táborában

|
2014. május 23. | Kultúra
Országos jelentőségű szakmai megtiszteltetés érte a Gyevi Art Kulturális Egyesület Algyői Tojásműhely tagjait, hiszen a Hagyományok Háza felkérésére, a 2013. évi országos pályázat és minisztériumi díj nyerteseiként a Nemzeti Tehetség Program (NTP) – MKÖ – M- 13 pályázat keretében 2014. április 4-6-a között Budapesten 3 napos tojásdíszítő táborban vehettek részt.
A táborlakókat személyesen is köszöntötte Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népi Módszertani Műhely vezetője.

A három napos szakmai továbbképzés keretében Bércziné Szendrő Csilla, a Népművészet Mestere a gyimesi és a moldvai csángó magyarok húsvéti ünnepi szokásairól, a tojásdíszítés jellemzőiről, míg Csákányi Zoltán néprajzkutató, muzeológus, népi iparművész a somogyi tojások díszítési technikáiról tartott diaképes előadást.

Az elméleti oktatást szakmai gyakorlat követett: a táborban a tojásdíszítés minden technikáját elsajátították a fiatal alkotók, az egyszínű piros írott tojás mellett, két- és háromszínű, festett és maratott, valamint karcolt hímes tojások készültek. Az egész napos képzést esti kirándulás követte: péntek este a Budai Várba kirándultak, míg szombat este a Budafok-Nagytétényi Művelődési Központban Bereczné Lázár Nóra, Szalmáné Simon Éva és a Tojásműhely tagjainak közös időszaki kiállítását tekintették meg az alkotók.
A pályázat koordinátora a Hagyományok Háza részéről Pölös Andrea szakember volt, szakmai segítőként közreműködött Bereczné Lázár Nóra népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere.

Az Algyői Tojásműhely tagjai ezúton szeretnének köszönetet mondani a Hagyományok Háza munkatársainak, valamint a táborban közreműködő szakembereknek az egyedülálló továbbképzési lehetőségért.

INFO: www.hagyomanyokhaza.hu
 

További hírek

Nagyjából egy kilométer hosszon újul meg első ütemben a Kastélykert utca: kiszélesítik az utat és kerékpáros nyomot is kialakítanak – erről is döntöttek a képviselők az áprilisi testületi ülésen. Az is eldőlt, hogy 17 nyári tábort támogatnak, és az idősek támogatását kiterjesztették.

2024. május 28. | Önkormányzat Bővebben

Kerek évfordulót ünnepelhettünk idén, hiszen 30 éves az Algyői Faluház. A falunapi rendezvények is ez a kerek szám köré szerveződtek. Három napig kicsik és nagyok is találhattak érdekes és izgalmas programot maguknak.

2024. május 27. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata 2024. május 28-án megkezdi a Géza utca páratlan oldalán a járda felújítását. Az építkezés alatt a páros oldalon lakók is számíthatnak forgalmi akadályokra! Időpont: 2024. május 27. (hétfő) 18:00, helyszín: Géza u. és a Bányász u. sarka.

2024. május 25. | Önkormányzat Bővebben

2024. május 24-én Magyarkanizsán aláírtuk az „Atlétika mindenkinek” című közös projektünk partnerségi szerződését. Az IPA-Interreg program keretében 152.234.269-Ft vissza nem térítendő 95%-os támogatást nyert önkormányzatunk.

2024. május 25. | Sport Bővebben

×