× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Ártér karbantartása

|
2021. április 23. | Önkormányzat

Az ártér karbantartása, és a szúnyoglárvák kikelésének megelőzése érdekében Algyő Nagyközség Önkormányzata munkálatokat kezdeményezett a fokok kitakarítása, és ezen keresztül a kubikgödrökben található vizek leeresztése érdekében. Egyeztető megbeszélést folytattunk a DALERD Zrt. az ATIVIZIG illetékes vezetőivel a szükséges munkákról. A konzultáció eredményeként a Gyeviép Nkft. szintbe hozta és kitakarította a Szt. Anna kikötő melletti fokot, ahol azóta jelentősen csökkent az ártéri vízmennyiség. A DALERD saját területén, a töltés mellett fakitermelést kezdeményez a jövő héten. Ennek részeként kitakarításra kerül a két kikötő közötti tanösvény fém híddal ellátott kifolyója is, ezért kiemelésre kerül a híd, és azt a Gyeviép felújítja, megerősíti.

Ezen időszakra a terület lezárásra kerül, a balesetveszély megakadályozása érdekében.

Sajnos a tanösvény mellett pár éve telepített nyárfák megbetegedtek, ezért idő előtt ki kell vágni őket, így a két kikötő közti szakaszon a tervezettnél jelentősebb fakitermelés várható. A kotrógép mozgási lehetőségének biztosítása érdekében szükséges egy nagyobb terület kitakarítása, amelyet megkezdtek. Az önkormányzat kérte a DALERD-et, hogy a tanösvény melletti területen az árnyék és a kellemes környezet érdekében csak a feltétlenül szükséges kitermelést végezze el.

Várhatóan az intézkedések eredményeként a nyár folyamán kevesebb szúnyog fog kikelni és csökken a vérszívók száma. A szúnyogok elleni védekezés első lépéseként a katasztrófavédelem 2021. április 22-én az ártérben légi biológiai lárvagyérítést hajtott végre Algyő területén. A továbbiakban a tavaly beszerzett eszközzel a Gyeviép rendszeres gyérítést fog végezni a szükségletek szerint. Fontos, hogy a lakosság is sokat tehet azért, hogy kevesebb szúnyoggal találkozzunk. Lakókörnyezetünkben a pangó vizek rendszeres ürítésével akadályozhatjuk a lárvák kikelését.

Reményeink szerint ez a több lépcsős intézkedéssorozat nyáron kellemesebb környezetet, kevesebb szúnyogot fog eredményezni.

 

További hírek

A pályázat célja, hogy támogatást biztosítson a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj segítségével a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, tehetséges algyői tanulóknak.

2024. június 13. | Oktatás Bővebben

Választás napközbeni részvételi adatai

2024. június 09. | Önkormányzat Bővebben

Esztergomban rendezték meg az elmúlt hétvégén az idei Kick-Box Utánpótás Magyar Bajnokságot. Ezen az eseményen dőlt el, hogy kik kerülnek be a magyar válogatott keretébe és képviselhetik Magyarországot az augusztus végén, Budapesten rendezendő utánpótlás világbajnokságon.

2024. június 06. | Sport Bővebben

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott A Szakkör programon 2023-ban számos mesterség bemutatásával indult ingyenes foglalkozássorozat. Ezek közül a Gyevikult Nkft. nemezelést harmadik, vesszőfonás szakkört második alkalommal hirdetett meg az Algyői Tájházban. Az itt készült alkotásokból nyílt kiállítás.

2024. június 05. | Kultúra Bővebben

Hagyományőrzés új köntösben. Papp Csilla Alkotó-díjas kézművesünk a sujtás ékszerkészítés mestere. Olyan formákat álmod meg és hoz létre, amelyek nemcsak az ékszert teszik egyedivé, hanem annak a viselőjét is.

2024. június 04. | Kultúra Bővebben

×