× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

A Volán megy, a MÁV jön

|
2022. szeptember 19. | Önkormányzat

Augusztus 1-től fizetőssé vált a tram-train, de ez más változásokat is magával hozott. Algyőről kivonul a Tisza Volán Zrt., és átveszi a helyét a MÁV. Hogy mit jelent ez az algyői utasok számára, arról Molnár Áron polgármesterrel beszélgettünk.

– Hogyan működött korábban a buszközlekedés?
Alapvetően az algyői buszközlekedés mindig is fontos kérdés volt, különösen a Szegedtől való leválást követően 1997-től. Sokan ahhoz kötötték a függetlenedés megszavazását, hogy a buszjáratokban ne essen csorba. Azóta is voltak változtatások mind a megállók, mind a menetrendet illetően. Kezdetben a Szent György térig ment a busz, aztán a tarjáni víztoronyig, majd a Mars térig. Utóbbi változással együtt vezették be, hogy egyirányúvá vált a buszok közlekedése. Ez esetben azonban a községen belüli közlekedésre sajnos nem lehetett használni. Szerencsére azt el tudtuk érni, hogy újra két irányban járjanak a járatok, és a Mars térig vigyék az utasokat.

– Hogyan változtatott mindezen a tram-train beruházás?
Már a tram-train vonalának kialakításánál lehetett sejteni, hogy lesznek változások. Attól tartok, sajnos a járatok ritkítása is várható lesz, bár kezdettől fogva lobbizunk ennek elkerülése végett. Azonban a legfontosabb változtatás mégis az, hogy a vonatvillamos menetrendszerű és fizetős közlekedésének beindulásával, vagyis 2022. augusztus 1-től aki Hódmezővásárhely és Szeged között utazik bármilyen tömegközlekedési eszközzel, az tram-train utasnak minősül. Nyilván ez az uniós pályázat miatti utasszám biztosításának kényszere miatt tűnhetett jó döntésnek, vagy épp trükközésnek, azonban a mi életünket igencsak összekavarta.

– Milyen problémákat jelent ez az algyőiekre nézve?
– Algyő Nagyközség Önkormányzatának 2022. július 27-én jelezte a Tisza Volán Zrt., hogy a volánbérletek megszűnnek Algyőn, és a MÁV veszi át a jegyek és bérletek értékesítésének feladatát. Elég sok ideje volt a beruházás által érintett cégeknek, hogy a gyakorlati kérdéseket átbeszéljék és megoldásokat találjanak a problémás kérdésekre, mégse sikerült nekik. Például a jegyek és bérletek megvásárlásának a helye kérdéses volt. Elvileg erre az algyői vasútállomáson lévő automatában, illetve Szegeden, a MÁV irodáiban lesz lehetőség. A problémát az okozza, hogy aki busszal közlekedik, annak sem a végpontokon sem a buszon nem tud bérlethez jutni, bár ezekre ígérték, hogy születik megoldás, de a cikk megjelenéséig nem látjuk a gyakorlatban. Algyőn a Faluházban megszűnik a bérletárusítás, hiszen a Volán kivonulásával megszűnt közöttünk az együttműködés. Másik fontos kérdés volt, hogy módosul-e a buszmenetrend. Ebben szerencsére azt az ígéretet kaptuk, hogy nem változtatnak rajta. A harmadik jelentős kérdés pedig a jegyek és a bérletek ára volt. Azt láttuk, hogy árak nem nagyon változtak, így elmondható, hogy egy bérlettel kétféle tömegközlekedési eszközt lehet majd használni. Ez mindenféleképpen jó és előremutató. Illetve az is fontos, hogy a vasútvillamos sokkal későbbi időpontokban is jár, ami nyilván megint csak előnyös.

– Hogyan változik a bérletek támogatása?
– Eddig az algyői dolgozók munkába járási kedvezményét tudtuk kiegészíteni, így akik a munkáltatójuktól kaptak kedvezményt, azok az önkormányzat segítségével ingyen vehettek bérletet. Sajnos ez a lehetőség megszűnt, ezt nem tudjuk biztosítani. A másik csoport a Szegeden tanuló középiskolások és a felsőfokú intézményben tanuló nappali tagozatos hallgatók voltak, ők kaptak ingyen bérletet. Nyilván ez nekik ingyen volt, az önkormányzat pedig rendezte a bérletek árát a Tisza Volán Zrt.-vel. Erre sikerült megoldást találnunk: nem a bérletet kapják a diákok ingyen, hanem a bérletek árát megkapják közvetlen támogatásként félévre előre. Ez havi 1200 forintot jelent, öt félévre tehát 6000 forint támogatás igényelhető. Így tulajdonképpen csak a támogatás formája változik.

– Van-e valamilyen megoldás azok számára, akik eddig a településen belül használtak a buszközlekedést?
– Eddig volt egy 5 kilométeres bérlet, amelyet a községen belül közlekedők igénybe vehettek. Ez most megszűnt, a tram-train bérletek besorolása között pedig nem szerepel ilyen vagy ehhez hasonló távot lefedő bérlet. Természetesen megvásárolhatják az AB, vagyis az Algyő és Szeged közötti közlekedőknek kialakított bérletet, azonban ez további kérdéseket vet fel. Tanulói kedvezmény csak abba a városba való utazásra jogosít fel, amelyben tanul a diák. Az Algyőn tanuló diák nem tartozik az AB vagy a kombinált bérlet kategóriába, így nem lehet tudni, hogy az automata vagy az ügyintézők egyáltalán kiadják-e nekik a megvásárolni kívánt bérletet algyői diákigazolvánnyal. Illetve, amennyiben sikerül bérletet vásárolniuk és esetlegesen azt Szegedig történő közlekedésre is használják – hiszen maga a bérlet feljogosít erre –, akkor a kalauz megbünteti-e őket. Ezeket a kérdéseket az illetékeseknek is feltettük és nagyon várjuk a válaszukat. Van még egy problémás kérdés, az Ady majorra közlekedő buszjárat. Ez Nagyfát és Rákóczi telepet is érinti. Ez a járat teljesen kiesik a vasútvillamos vonalából. Nem tudjuk, hogy ezzel a kapcsolatban változik-e bármi. Ezek az utasok 15 kilométeres algyői bérletet és kiegészítő jegyet vásároltak eddig, azonban ezeket is kivezették. Arra a kérdésre, hogy az AB tram-train bérlet lefedi-e az ő közlekedésüket is, várjuk a választ. Reméljük, minden kérdést megválaszolnak, és így zökkenőmentesen zajlik majd ez a tanév a busszal és a vasútvillamossal közlekedők számára is.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

A Süli András Művészeti és Irodalmi Alkotói Kör pályázatot hirdet, Algyő Nagyközség Önkormányzata, valamint a Gyevikult Nkft. támogatásával: JELEK 2024 Irodalmi Pályázat címmel.

2024. február 22. | Kultúra Bővebben

Az elmúlt hétvégén rendezte meg a Barátság Sportegyesület az idei Barátság Kupa Országos Nyílt ITF Taekwon-do versenyt Battonyán. A viadalra 31 klub több mint 230 versenyzője adta le a nevezését, köztük az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do Szakosztályának sportolói is.

2024. február 21. | Sport Bővebben

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár tavaly októberben meghirdetett közös pályázata sikeresen lezárult, 173 művet küldtek az alkotók. Az Amikor a toll kibicsaklik című irodalmi és grafikai pályázatot Ménesi Lajosné értékelte.

2024. február 20. | Kultúra Bővebben

Magyar Kultúra Napja és a Faluház 30. születésnapja alkalmából kiállítás

2024. február 16. | Kultúra Bővebben

Ahogy a mondás is tartja, ápolnunk kell az örökségünket, hogy jövőnk legyen. Vannak, akik ezt a mindennapokban teszik munka és család mellett. Laukó Ivettnek a népviseletek lettek a szerelmei és kezei közül fantasztikus alkotások kerülnek ki, amelyek amellett, hogy gyönyörűek, a múltunkat, a kultúránkat őrzik.

2024. február 15. | Kultúra Bővebben

×