Algyő
...a Tisza virága

Megalakult az Algyői Értéktár Bizottság

A 2012. július 1-jétől hatályos, a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló, 2012. évi XXX. törvény ösztönzésére az elmúlt két és fél évben számos értéktár jött létre az országban és kialakult a hungarikumok és nemzeti értékek szerkezete. A nemzeti értékek és hungarikumok piramisszerűen szerveződnek, az alulról jövő kezdeményezéseken alapulnak. Az átláthatóság kedvéért a piramist a csúcsától lefelé mutatjuk be, nagyon röviden:

A Hungarikum Bizottság egy 16 fős grémium, amelyet a hungarikum-törvény hívott életre. Az elnöki teendőket az agráriumért és a vidékfejlesztésért felelős miniszter látja el. Tagjait a törvényben meghatározott miniszterek és szervezetek (igazságügyért felelős miniszter, helyi önkormányzatokért felelős miniszter, kultúráért és oktatásért felelős miniszter, agrár-vidékfejlesztésért és természetvédelemért felelős miniszter, turizmusért felelős miniszter, fejlesztéspolitikáért felelős miniszter) delegálják. A Hungarikum Bizottság legfőbb feladata a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítása.

A Hungarikum Bizottság munkáját szakmai ágazati szakbizottságok segítik. E szakmai területenként szervezett testületek véleményező, tanácsadó, javaslattevő, döntés-előkészítő jogosultságokkal rendelkeznek, illetve tartalmi szempontok szerint elbírálják a támogatási pályázatokat. Az egyes szakbizottságok részterületei: Agrár- és élelmiszergazdaság – Egészség és életmód – Ipari és műszaki megoldások – Kulturális örökség – Sport, turizmus és vendéglátás – Természeti és épített környezet – Hungarikum Védjegy Szakbizottság.

Az értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, a Magyar Nemzeti Értékek Piramisában történik. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok, pedagógusok, szakemberek, lokálpatrióták sok helyen már el is készítették a helyi értékek listáját, amely folyamatosan bővíthető. A lokáli értéktárak mintájára alkotják meg az önkormányzatok a megyei és tájegységi értéktárakat. A Magyar Értéktárat pedig a helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítése során a Hungarikum Bizottság állítja össze.

(Egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott egyedi értékelés eredményeként is hungarikummá minősíteni.)

A magyarságra jellemző értékek az alábbi értéktárakba tagozódva kerülhetnek be a Kiemelt Nemzeti Értékek listájába, majd onnan a Hungarikumok közé: Települési értéktárak – Megyei értéktárak – Tájegységi értéktárak – Ágazati értéktárak – Külhoni magyar értéktárak.

Mindebből kitűnik, hogy immár több szempontból is érdemes összegyűjteni a helyi értékeket, amelyek a megyei értéktárba kerülve nagyobb nyilvánosságot nyernek, növelik a település hírnevét, így közvetve a turizmus és a gazdaság fellendüléséhez is hozzájárulhatnak. A helyben összegyűjtött értékek, amennyiben bizonyos kritériumoknak megfelelnek, bekerülhetnek a megyei értéktárba, de a kiemelt nemzeti értékek, sőt, akár a hungarikumok listájára is.

Algyő Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete 2015. január 22-i ülésén hozta létre az Algyői Értéktár Bizottságot. A képviselők döntése szerint a bizottságot Bene Zoltán, Gálné Nagy Ildikó, Győrfi László, Kneip Ferencné és Vámos Zoltán alkotják. Feladatuk, hogy ösztönözzék az algyőieket: javasoljanak helyi értékeket az értéktárba, a magyar értékek azonosításának folyamatába ugyanis bárki bekapcsolódhat, a települési értéktár bizottság nem letéteményese sem a javaslattételnek, sem az értéktár kialakításának, csupán kezelője a javaslatoknak. Javaslattételre minden állampolgárnak lehetősége van egy adatlap kitöltésével, amely letölthető az internetről, az algyo.hu Algyői Értéktár rovatából, vagy személyesen kérhető a Faluházban és a Könyvtárban. A javaslatokat e-mailben a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre küldhetik el, vagy személyesen a Faluházban, vagy a Könyvtárban adhatják le. Ezen kívül a www.hungarikum.hu/javaslat oldalon is lehet javaslatokat tenni, ezek azonban nem közvetlenül az Algyői Értéktár Bizottsághoz futnak be.

Ezúton is kérjük az algyőieket, vegyék számba a környezetükben föllelhető értékeket, s tegyék meg javaslataikat, hogy az Algyői Értéktárat közösen tölthessük meg tartalommal!

A helyi értékek bejelentése nevű űrlap letölthető innen!

Algyői Értéktár Bizottság

Algyői Értéktár Bizottság döntése alapján 11 algyői érték került az Értéktárba - Süli András életműve, Gálné Nagy Ildikó szövő és népi iparművész munkássága, Algyői Hagyományörző Citerazenekar, Móra Ferenc Népszínház, Fehér Iskola, Atka, Szent Anna-templom, Hangár, Algyői gyógynövénykert, Algyői Halászcsárda, Algyői olajmező

Algyői Értéktár:

- Kulturális örökség

- Egészség és életmód

- Sport, turizmus és vendéglátás

- Ipari és műszaki megoldás