Algyő
...a Tisza virága
  • 201712-tiszaparttel
  • kb slide 2017 nov
  • 201707-Tajhaz slide
  • 201707-furdo

A volt iskolaigazgató díszsírhelyet kapott a település temetőjében. Nemcsak az iskolásokat, hanem Algyő egész lakosságát tanította.

Az algyői iskola névadója és egykori igazgatója, Fehér Ignác eddig Szegeden nyugodott. Most az unokák kérésére temették újra az általa szeretett nagyközségben, Algyőn, ahol díszsírhelyet kapott. Életéről a róla és családjáról szóló kötet szerzője, Baghyné Makra Ilona korábbi iskolaigazgató beszélt.

„121 évvel ezelőtt érkezett a Székelyföldről, Gyergyócsomafalváról Algyőre. 69 éve Szegedre költözött, itt temették el 1961-ben, most azonban visszahozta ide a sors” – fogalmazott a nyugdíjas tanárnő. 1902-ben az algyői elemi iskola igazgatója lett, feleségével együtt 1922-ig tanítottak együtt. Tíz gyermekükből kilenc érte meg felnőttkort, s nyolc lett diplomás. Fehér Ignác nevéhez fűződik az 1903-ban épült „sárga iskola” és az 1914-ben elkészült „fehér iskola”, amelyről kiderült, valójában nem a színéről, hanem alapítójáról kapta nevét. Trianont követően is Algyőn maradt, munkája középpontjában a tanítványok álltak. Azonban nemcsak értük tett, hanem az egész faluért, az uradalom területén dolgozókért. Ő honosította meg a télen is megélhetést nyújtó kosárfonást, gyümölcsfákat oltását ajánlotta, új zöldségeket honosított meg, megismertette a helyieket a méhészkedéssel. 1935-ben vonult nyugdíjba, de továbbra is aktív életet élt, ő alapította, s egészen az államosításig vezette a helyi szerveződéseket, a Hitelszövetkezetet, a Háziipari Szövetkezetet, a Hangya Szövetkezetet.

A sírt Fazakas Attila plébános szentelte meg. Az avatáson kívül megkoszorúzták több egykori díszpolgár sírját, Piri József polgármesterét, Süli András festőművészét és Juratovics Aladár országgyűlési képviselőjét.


forrás: www.szegedma.hu

 

Algyő Nagyközség Képviselő-testületének ülése (2017.11.23.)
Elég lett a háborúsdiból, új választást írnak ki

Elmérgesedett az algyői képviselő-testület két tábora közötti helyzet. A Csongrád megyei település a helyi fideszes többség miatt a polgármester munkáját akadályozva korábban több beruházástól is elesett. A legutóbbi tanácskozáson a testület végül a feloszlatás mellett döntött. Időközi választás várhatóan szeptemberben lesz.