Algyő
...a Tisza virága
  • 201712-tiszaparttel
  • kb slide 2017 nov
  • 201707-Tajhaz slide
  • 201707-furdo

Igaz, Algyő már régen nem halászfalu, de sokan kedvtelésből vízre szállnak vagy épp sportolnak. Nekik, azaz a vízen járóknak szervezett szezonnyitót Algyőn az ALTE, és bár az időjárás nem volt kegyes, délelőtt vízre is szálltak a vendégek.

Május 16-a a vízen járók védőszentjének, Nepomuki Szent Jánosnak az emléknapja, ehhez igazodva szervezett az Algyői Tisza Szabadidő, Sport, Környezetvédő és Rekreációs Egyesület, azaz az ALTE tiszai szezonnyitót Algyőn, a közösségi térre invitálták a helybélieket és érdeklődőket. A résztvevők a tanösvényen az Algyői Falunapok keretében újraállított Nepomuki-szoborhoz is elgyalogoltak.

„Isten áldását szeretnénk kérni erre az évadra kérni, a csónakokra, hajókra, hogy ebben a szezonban bajtól, szerencsétlenségtől, minden veszélytől megóvjon bennünket. Figyelj könyörgésünkre, akik jóságodat kérjük, hogy ezektől a csónakoktól tartsd távol minden ellenszeled, és győzhetetlen erőddel fékezd meg a hullámok háborgását, hogy mindazok, akik rajta hajóznak, a te oltalmaddal megerősítve sikeresen elérjék a kívánt javakat, és óhajuk szerint sértetlenül érjenek a kikötőbe” – áldotta meg Fazakas Attila plébános a szezont, és a hajósoknak egy-egy érmét is átadott, amelyet a vízi járművekre kell felhelyezniük.

Bár a kora délutáni vízi programokat elmosta az eső, Füzesy István, az ALTE elnöke sikeresnek értékelte portálunknak a kezdeményezést. Elmondta, bár az elmúlt évtizedekben megváltoztak a körülmények, az algyőiek már nem halászatból élnek, de kedvtelésből ma is sokan szállnak vízre. „A múltban és a jelenben közös pont a Tisza, a hagyományteremtő szezonnyitóval épp ezért az is a célunk, hogy új programot, színfoltot teremtsünk a turizmusban” – tette hozzá. A Dél-Tisza-völgy vízi turizmusának fejlesztését zászlajára tűző, áprilisban aláírt együttműködéshez is kapcsolódtak ezzel a programmal. Határon túli vendégeket is invitáltak a Tisza partjára, Óbecséről, valamint Algyő testvértelepüléséről, Martonosról érkeztek a nagyközségbe. Füzesy elmondta, gyűjtik az észrevételek és ötleteket, hogy jövőre még színesebb programmal nyithassák meg a tiszai szezont.


forrás: www.szegedma.hu

Algyő Nagyközség Képviselő-testületének ülése (2017.11.23.)
Elég lett a háborúsdiból, új választást írnak ki

Elmérgesedett az algyői képviselő-testület két tábora közötti helyzet. A Csongrád megyei település a helyi fideszes többség miatt a polgármester munkáját akadályozva korábban több beruházástól is elesett. A legutóbbi tanácskozáson a testület végül a feloszlatás mellett döntött. Időközi választás várhatóan szeptemberben lesz.