Algyő
...a Tisza virága
  • 201712-tiszaparttel
  • kb slide 2017 nov
  • 201707-Tajhaz slide
  • 201707-furdo

Algyőn, az új települési központban 16 tantermes, tornacsarnokkal ellátott, multifunkcionális épületegyüttes épült. A beruházás közel kettő évvel ezelőtt kezdődött, és 1,7 milliárd forintból – az Európai Unió és az Európai Fejlesztési Alap 200 millió forintos támogatásával valósult meg. Az épületben 6 szaktanterem, 488 négyzetméteres aula, 100 fős étterem, melegítőkonyha, büfé, 1310 négyzetméteres tornacsarnok és lelátó, igazgatási és orvosi szobák kaptak helyet. Az iskolához 50 parkoló és 150 kerékpártároló is tartozik.

A rendezvényen megjelenteket Herczeg József, Algyő nagyközség polgármestere köszöntötte, majd ismertette a beruházás részleteit. A polgármester szólt arról is, hogy közösséget csak úgy lehet építeni, ha mindannyian részt vállalnak az Algyőn élők gondjaival. Arra kérte a lakosokat, hogy észrevételeikkel segítsék a képviselő-testület és a hivatal munkáját. Iván Zsuzsanna, az Algyői Általános Iskola igazgatója beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek abban, hogy a csoda, az új iskola megvalósulhatott. Az eseményen jelen volt dr. Bohács Zsolt országgyűlési képviselő, Mészáros András főépítés-vezető, Keresztes Attila projektmenedzser és Köves András építész vezetőtervező is.

Herczeg József arról tájékoztatott, hogy igyekeztek olyan eszközöket beszerezni, melyek hosszú időn keresztül megállják a helyüket, ezáltal bármelyik városi vagy fővárosi iskolával felvehetik a versenyt. A szaktantermeket tartalommal kell megtölteni, és ezt a nehéz feladatot a tantestület meg fogja tudni oldani. A nyár a felkészülés jegyében telik majd, átköltöztetik a régi épületből a még használható táblákat, a költözködés június végére le is zárulhat.

Az energiatakarékos, termálvízzel fűtött épületben zöldtető, biokert és szabadtéri könyvtári olvasó is várja a diákokat szeptembertől. Mindez új programokat, rendezvényeket és szabadtéri elfoglaltságokat is jelent a több mint 300 diák számára.

Egy csoda és egy álom valósul meg, hiszen az eddigi épületeket kiváltja egy új iskola, ezzel egy helyen lehetnek az alsósok és a felsősök, valamint a szaktantermi oktatás is biztosított lesz – mondta Iván Zsuzsanna, az Algyői Általános Iskola igazgatója, aki arról is beszélt, hogy a nevelőtestület a fenntartóval és a szülőkkel együtt már régóta azon dolgozik, hogy a pedagógiai programot korszerűsítsék, ehhez kiváló technikai hátteret ad az új iskola. A következő tanévtől az elsősök körében bevezetik az emelt szintű idegennyelv oktatást és több csoportbontás is megvalósulhat.

Az új iskolának a szülők és a gyermekek is egyaránt örülnek. A projektzáró rendezvényen megjelentek többsége szívesen kezdené újra az iskolás éveit, elsős diákként örömmel tanulnának a Fehér Ignác Általános Iskolában.

  

Algyő Nagyközség Képviselő-testületének ülése (2017.11.23.)
Elég lett a háborúsdiból, új választást írnak ki

Elmérgesedett az algyői képviselő-testület két tábora közötti helyzet. A Csongrád megyei település a helyi fideszes többség miatt a polgármester munkáját akadályozva korábban több beruházástól is elesett. A legutóbbi tanácskozáson a testület végül a feloszlatás mellett döntött. Időközi választás várhatóan szeptemberben lesz.